Uwielbiam zadziwiające kombinacje w kuchni. Po udanych wypiekach chlebów z ziemniakami postanowiłam wykorzystać w mojej domowej piekarni ryż. Nie trzeba go w specjalny sposób mielić, wystarczy ugotować zwykły ryż z torebki (lub sypany), ostudzić go i dodać do ciasta na chleb. Gdy dacie komuś posmakować tak przyrządzony chleb zapewne nikt nie rozpozna, że jego sekretnym składnikiem jest ryż. Ponieważ idealnie wkomponował się on w ciasto, nadając mu lekkości i delikatnego smaku. Mąka ryżowa sprawiła, że jego skórka wyszła popękana, przez co wygląda pięknie i domowo.

Kto by się spodziewał, że chleb ryżowy może smakować tak wspaniale? :) Przekonajcie się sami..

chleb ryżowy

chleb ryżowy

Chleb ryżowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 300 g ryżu
  • 150 g mąki ryżowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
Instrukcja
  1. W osolonej wodzie gotujemy ryż, według wskazówek znajdujących się na opakowaniu.
  2. Mąkę ryżową łączymy z mąką pszenną, drożdżami i cukrem.
  3. Ugotowany ryż odcedzamy, zachowując wodę w której się gotował. Ryż płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do miski z wcześniej przygotowanymi składnikami.
  4. Zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem z hakiem, stopniowo wlewając letnią i osoloną wodę. Ciasto miksujemy przez kilka minut, aż zbije się kulę.
  5. Wyrobione ciasto formujemy w podłużny chleb (widoczny na powyższym zdjęciu), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
  6. Po upływie tego czasu, ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i mieć popękany wierzch. Tak wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną wody.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 7 minut.
  8. Chleb studzimy na kuchennej kratce, a następnie kroimy.

podpis Tosi
Ocena czytelników: 1.25 z 8 ocen