Chleb ryżowy

chleb ryżowy

Uwielbiam zadziwiające kombinacje w kuchni. Po udanych wypiekach chlebów z ziemniakami postanowiłam wykorzystać w mojej domowej piekarni ryż. Nie trzeba go w specjalny sposób mielić, wystarczy ugotować zwykły ryż z torebki (lub sypany), ostudzić go i dodać do ciasta na chleb. Gdy dacie komuś posmakować tak przyrządzony chleb zapewne nikt nie rozpozna, że jego sekretnym składnikiem jest ryż. Ponieważ idealnie wkomponował się on w ciasto, nadając mu lekkości i delikatnego smaku. Mąka ryżowa sprawiła, że jego skórka wyszła popękana, przez co wygląda pięknie i domowo.

Kto by się spodziewał, że chleb ryżowy może smakować tak wspaniale? :) Przekonajcie się sami..

chleb ryżowy

chleb ryżowy

5.0 z 1 ocen

Chleb ryżowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • 300 g ryżu
  • 150 g mąki ryżowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody

Instrukcja
  1. W osolonej wodzie gotujemy ryż, według wskazówek znajdujących się na opakowaniu.
  2. Mąkę ryżową łączymy z mąką pszenną, drożdżami i cukrem.
  3. Ugotowany ryż odcedzamy, zachowując wodę w której się gotował. Ryż płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do miski z wcześniej przygotowanymi składnikami.
  4. Zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem z hakiem, stopniowo wlewając letnią i osoloną wodę. Ciasto miksujemy przez kilka minut, aż zbije się kulę.
  5. Wyrobione ciasto formujemy w podłużny chleb (widoczny na powyższym zdjęciu), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
  6. Po upływie tego czasu, ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i mieć popękany wierzch. Tak wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną wody.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 7 minut.
  8. Chleb studzimy na kuchennej kratce, a następnie kroimy.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

23 Odpowiedzi na “Chleb ryżowy”

  1. Aleksandra
    Lipiec 17, 2012 godz. 11:07 #

    Jestem fanką domowego pieczywa. Jeszcze nie piekłam żadnego, który ma w składzie ryż czy mąkę ryżową. Tu zatem rodzi mi się pytanie: czy zamiast mąki ryżowej mogę dodać skrobii ziemniaczanej czy kukurydzianej? Niestety ryżowej nie posiadam-(
    Z radością wypróbuję przepis i podzielę się wrażeniami.
    Podoba mi się również focaccia z karmelizowaną cebulką. pewnie upiekę je jednocześnie, bo nie wiem, na który się zdecydować!
    Pozdrawiam wszystkich domowych piekarzy-))

    • Lipiec 17, 2012 godz. 11:15 #

      Przyznam szczerze, że nie mam pewności jak wyjdzie chleb na bazie skrobi. Skrobię kukurydzianą używałam jedynie do wypieku chleba Dukana, który jest bardzo specyficzny. Myślę, że zaryzykowałabym ze skrobią kukurydzianą. Chociaż myślę, że gdyby użyłaby Pani jedynie mąki pszennej i ryżu to wyszłoby lepiej :)
      Pozdrawiam i zachęcam do eksperymentów z naszymi przepisami :)

      • Aleksandra
        Lipiec 17, 2012 godz. 11:26 #

        Dziękuję za szybką odpowiedź-))
        Biegnę do sklepu po drożdże!!
        Pozdrawiam Panią ciepło

  2. Aleksandra
    Lipiec 18, 2012 godz. 21:26 #

    Upiekłam i zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu! Chleb wprawdzie nie wyszedł mi z tak popękaną skórką (pewnie to wina braku mąki ryżowe, którą zastąpiłam zwykła mąką pszenną), jednak jest chrupiąca a środek mięciutki i ciekawy w smaku. Trudno się domyślić, że jest w nim dodatek ryżu a to świetna okazja do przemycenia go do jadłospisu dla kogoś, kto nie znosi ryżu (jak mój syn) -)))
    Polecam chlebek
    Pozdrawiam!

    • Lipiec 19, 2012 godz. 09:05 #

      Cieszę się, że wypiek udany!
      Pozdrawiam :)

      • Włodek
        Wrzesień 1, 2012 godz. 14:49 #

        Odnośnie mąki ryżowej.
        Można ją zrobić samemu, ucierając w kamionkowym moździerzu uprzednio uprażony lekko ryż tak by 1/3 ziaren lekko się zbrązowiła. Właśnie się biorę do chlebusia. Jadłem taki przed 30tu laty. Smak w ustach pozostał, przepis w głowie niestety nie. Ale może dzieki Tosi ?????????
        O rezultacie poinformuję oczywiście. Pozdrawiam.

        • Wrzesień 1, 2012 godz. 15:17 #

          Oo, dziękuję za poradę odnośnie mąki ryżowej, może kiedyś wypróbuję tę metodę :)
          Trzymam kciuki, aby chlebek się udał i smakował chociaż trochę podobnie jak tamten ze wspomnienia.
          Pozdrawiam.

  3. Airiana
    Sierpień 13, 2012 godz. 17:59 #

    ja niestety nie wiem co mi wyjdzie :( uważam, że ciasto wyszło za luźne, a zrobiłam wszystko wg przepisu. Mam jedną wątpliwość – 300 g ryżu gotowanego, czy suchego? Włożyłam do foremki, teraz rośnie.

    • Sierpień 13, 2012 godz. 18:20 #

      Witam. Użyłam 300 g ryżu sypanego, który ugotowałam, a potem odcedziłam. Ciasto powinno mieć taką konsystencję jak na zdjęciu. W przypadku jeśli jest luźniejsze, włożenie go do formy to dobry pomysł. Może Pani też spróbować dodać więcej mąki np. 50 g i ponownie chwilę zagnieść ciasto. Proszę piec tyle samo czasu i po upieczeniu wbić drewniany patyczek w chleb, jeśli będzie oblepiony ciastem, trzeba wydłużyć czas pieczenia. życzę udanego wypieku i pozdrawiam.

  4. Airiana
    Sierpień 13, 2012 godz. 18:07 #

    czy przez to, że ciasto luźniejsze, piec dłużej?

  5. Airiana
    Sierpień 13, 2012 godz. 19:09 #

    dodałam mąkę wcześniej – nadal luźne ciasto :( nie mam pojęcia dlaczego. Ale spróbuję upiec, zobaczymy. Wyrosło ładnie

  6. Airiana
    Sierpień 13, 2012 godz. 20:51 #

    Piekłam godzinę… wierzch jest baardzo chrupiący, stygnie, zobaczymy co jest w środku ;)
    Zastanawiam się dlaczego wyszło mi tak luźne ciasto, może zależy od rodzaju ryżu? Niepotrzebnie wlałam całą wodę :(

  7. Airiana
    Sierpień 13, 2012 godz. 21:05 #

    Hurra! Upiekł się :) Skórka troszkę przy stygnięciu zmiękła, ale nadal pysznie chrupiąca :) mogłam jednak dodać troszkę więcej soli, ryż był chyba za mało słony.
    Ogólnie chlebek ok :)

    • Sierpień 13, 2012 godz. 21:15 #

      Myślę, że to kwestia ryżu, ja gotowałam w formie sypkiej (może Pani w torebce?) i puścił pewnie sporo skrobi co wpłynęło też na wodę, w której go gotowałam. Podczas gotowania dodałam sporo soli, która pozostała w wodzie, więc u mnie chlebek wyszedł raczej słony, dlatego napisałam, że być może nie będzie on już wymagał dosolenia.
      Ciesze się, że chleb się udał :)

  8. Monika
    Luty 26, 2013 godz. 14:38 #

    Mam pytanie czy chlebek wyjdzie jeśli użyje tylko mąki ryżowej. Chlebek piekę dla syna z alergią pokarmową i muszę wykluczyć z diety mąkę pszenną. Pozdrawiam

    • Luty 26, 2013 godz. 15:16 #

      Nie wiem, czy z samej mąki ryżowej chleb nie wyjdzie zbyt twardy, ale dodatek ryżu może to zmienić. Proszę spróbować, tylko nie gwarantuję, że proporcje i efekty będą takie same. Ja bym się jedynie wzorowała na przepisie i dodawała składniki intuicyjnie, aby konsystencja ciasta była odpowiednia.
      Proszę dać znać, czy chleb się udał. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  9. Katarzyna
    Marzec 11, 2013 godz. 18:48 #

    czy mąka może być w całości ryżowa? i czy drożdże można zamienić na bezglutenowy proszek do pieczenia?

    • Marzec 11, 2013 godz. 21:08 #

      Jeśli chodzi o mąkę ryżową – tak, może być wykorzystana w całości, ale zmieni się konsystencja ciasta chlebowego, a po upieczeniu chleb będzie bardziej zbity. W sprawie bezglutenowego proszku do pieczenia, nie polecam w przypadku tego przepisu. Powstał on z myślą o wypieku drożdżowym. Z proszkiem wyszedłby z tego zupełnie inny wypiek, nie wymagający tak długiego zagniatania i wyrastania. Bardziej jak ciasto, niż chleb.

  10. LiLuu
    Maj 29, 2013 godz. 15:38 #

    Tosiu ugotowalam 300g surowego ryżu według przepisu i cała woda została wchlonieta przez ryż :/ i wyszła ogromna ilośc tego ryżu czy tak ma być ? No i co teraz jak niemam wody pozostałej z gotowania ? Dziekuje i pozdrawiam

    • Maj 29, 2013 godz. 15:49 #

      W takim wypadku proszę odsączyć ryż z wody na sicie. Dodać letnią wodę oddzielnie podgrzaną i myślę, że tego ryżu może być trochę za dużo. Proszę dodać trochę mniej, ale trudno mi powiedzieć ile nie widząc go, może 220-250 g.
      Pozdrawiam.

  11. LiLuu
    Maj 29, 2013 godz. 16:55 #

    Tosiu ryżu dodalam tak z 200 g plus jeszcze dodatkowo make ok 70 g i wodę dodalam z ” mycia ” ryżu zobaczymy co z tego wyjdzie dałam do Foremek bo ciasto raczej było za miękkie acha i wyrabialam rekami bo i sie robot spalił :( jak upieke to napisz co z tego wyszło :)

    A ty jak gotujesz ryż ?

    • Maj 29, 2013 godz. 21:54 #

      200 g ryżu powinno być ok. Czy woda była letnia? Powinna być ciepła, aby drożdże zaczęły pracować.
      Przyznam, że zupełnie nie pamiętam jak gotowałam ryż przygotowując ten przepis, bo było to ponad rok temu. Zazwyczaj ryż gotuję w torebkach według instrukcji na opakowaniu, albo zalewam sypany wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu 10-15 minut, następnie przykrywam i zestawiam z ognia i zostawiam jeszcze na 10 minut. To sposób na azjatycki sypany ryż.
      Pozdrawiam i czekam na wieści, czy chleb się udał :)

  12. LiLuu
    Maj 30, 2013 godz. 20:17 #

    Niestety Tosiu ten chleb w moim wykonaniu okazał sie totalna porażką :( dodalam letnia wodę i on urósł ale był jak gumą w środku szkoda bo tak pięknie i smacznie wyglada na zdjęciu No nic moze kiedyś sie jeszcze zdecyduje go upiec
    Dzięki za ten blog :)

Zostaw komentarz

Ocena: