Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj zaczyn ze składnikami na ciasto właściwe. Uformuj jednolite ciasto. Będzie mocno klejące.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Uklep w foremce posypując wcześniej wierzch mąką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2h.
pieczenie
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb ok. 25-30 minut. Wyjmij z foremki i papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 12 godz 25 min
Czas wyrastania: 12 godz
Czas wypieku: 25 min