Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy zakwas, sól. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto. Po 5 minutach ciasto przekładamy do formy keksówki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać np. otrębami.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Zwilżamy dłoń i wyrównujemy wierzch ciasta. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 4 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowy studzimy na kuchennej kratce, aby się nie zaparzył od dołu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej