Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, tarte ogórki kiszone, zioła, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem, wierzch wyrównujemy i dekorujemy ziołami prowansalskimi. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, aż będzie rumiany. Po upieczeniu wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min