Lubicie aromatyczne i sycące chleby? Ten się Wam spodoba! Dodatek słonecznika sprawia, że chleb przyjemnie chrupie. Możecie też wzbogacić chleb swoimi ulubionymi dodatkami.
Lubicie aromatyczne i sycące chleby? Ten się Wam spodoba! Dodatek słonecznika sprawia, że chleb przyjemnie chrupie. Możecie też wzbogacić chleb swoimi ulubionymi dodatkami.
mąka pszenna typ 650 200 g
letnia woda 300 ml
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżka
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
mąka orkiszowa pełnoziarnista 225 g
słonecznik 70 g
4 godz. 5 min.
Czas całkowity
3 godz. 30 min.
Czas wyrastania
35 min.
Czas wypieku
1. Mieszamy ze sobą w misce mąki, drożdże, ziarna słonecznika i sól. Powoli dodajemy oliwę i ciepłą wodę i rozpoczynamy zagniatanie. Dodajemy wodę, aż zagniatane ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Intensywnie zagniatamy przez około 5 minut, aby ciasto się napowietrzyło.
2. Wnętrze miski wykładamy folią do żywności i wysypujemy mąką. Z masy formujemy kulę i wkładamy ją do miski. Całość zakrywamy kolejną porcją folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
3. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i zagniatamy po raz drugi. Wkładamy ponownie do miski wyłożonej folią do żywności i obsypanej mąką i dajemy mu urosnąć jeszcze przez 1,5 godziny.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez około 30-40 minut aż skórka ładnie zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.