Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i olej.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 4 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (10x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto. Łyżkę zwilżamy wodą. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką i przykrywamy formę na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do pieca. Pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min