Chleb pizzowy

Pizza łączy w sobie tyle pysznych smaków, że nie dziwię się, że stała się tak popularna praktycznie w każdym miejscu na świecie. Uwielbiam chrupiące drożdżowe ciasto w połączeniu z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Daje tyle możliwości do smakowitych eksperymentów.

Kiedyś zainspirowana tym włoskim przysmakiem zrobiłam mięciutkie bułeczki pizzowe, a dzisiaj wyjątkowy smak pizzy postanowiłam zamknąć w bochenku chleba. Dodatek koncentratu pomidorowego i typowego dla pizzy oregano idealnie łączy się z tradycyjnym smakiem chleba.

Chleb pizzowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

Porcje: 1
 

Składniki
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, sól, oregano i drożdże. Dodaj koncentrat i oliwę i rozpocznij zagniatanie ciasta.
  2. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj aż ciasto uzyska luźną, jednolitą konsystencję.
  3. Zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
  4. Uformuj z ciasta kulę, wsadź ją do miski, oprósz mąką i przykryj miskę folią aluminiową.
  5. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, w celu podwojenia objętości ciasta.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Uformuj bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Całość przykryj ponownie folią i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. po upływie czasu wyrastania, wsadź ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieje i po włożeniu w nie wykałaczki, na wykałaczce nie przyklei się ciasto.
  9. Odstaw do ostygnięcia.

2 Odpowiedzi na “Chleb pizzowy”

  1. Marta
    Grudzień 8, 2012 godz. 19:13 #

    Witam.
    Przed chwilą upiekłam ten chlebek, pyszny. Wyszedł super. Pozdrawiam.

  2. Karolina
    Maj 3, 2013 godz. 19:59 #

    Bardzo fajny chlebek, w środku mięciutki jak bułeczka.Wczoraj upieczony, a dziś wciąż świeży.

Zostaw komentarz

Ocena: