Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki doprowadzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu (ok. 8-10 godzin).
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju aż nabierze koloru, dodajemy miód, słonecznik oraz pieprz i karmelizujemy jeszcze chwilę, następnie studzimy.
wyrabianie
wyrabianie
3. Do dużej miski przekładamy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, cebulę, sól, piwo. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin.
formowanie
formowanie
4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksówki posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem (wymiary 10 x 30cm)
wyrastanie
wyrastanie
5. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię ciasta mokrą ręką lub mokrą łyżką, przykrywamy foremkę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 - 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego pieca (ja dodatkowo posypałam je z wierzchu jeszcze bułką tartą) . Boki piekarnika można dodatkowo spryskać wodą, aby zaparował. Pieczemy ok. 40-45 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 24 godz 45 min
Czas wyrastania: 24 godz
Czas wypieku: 45 min