Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, pokrojone drobno śliwki i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę odwracając koszyk dnem do góry. Z wierzchu dekorujemy połówkami śliwek. Chleb pieczemy z termoobiegiem w 220 stopniach 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy przez 27 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min