Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu, aby piekarnik był naparowany. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę (u mnie wyłożoną pergaminem). Nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i wyłączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze 27-30 minut.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej