Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Przygotuj karmelizowany por. Poszatkuj białą część, a następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż por aż się zeszkli. Dodaj cukier i 3 łyżki wody. Smaż aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.
wyrabianie
wyrabianie
2. Pomieszaj wszystkie składniki i karmelizowany por. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zagniataj je chwilkę na następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 25-centymetrowej foremki.
wyrastanie
wyrastanie
3. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieje z góry. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min