Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem lub 8 godzin przed pieczeniem, przygotowujemy zaczyn. Do zakwasu wlewamy letnią wodę, mieszamy i dodajemy mąkę. Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Naczynie z zaczynem owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
pierwsze wyrastanie
30 min
pierwsze wyrastanie
2. Do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy składniki ręcznie, do połączenia. Misę przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
przygotowywanie składników
8 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie kroimy cienko pora. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy, aż zmięknie. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodajemy miód oraz ocet balsamiczny Całość dusimy, aż por się skarmelizuje, a płyn odparuje. Karmelizowany przekładamy do miseczki, a na tę samą patelnię wrzucamy pestki dyni, ziarna słonecznika oraz suszone płatki chilli. Prażymy je kilka minut, następnie dodajemy wcześniej przygotowany por i mieszamy.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Po 30 minutach do ciasta dodajemy sól, oraz karmelizowany por z pestkami. Ciasto wyrabiamy mikserem przez kilka minut. Przerzucamy je na oprószoną mąką blat i jeszcze chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej misy. Przykrywamy je i zostawiamy na 45 minut.
trzecie wyrastanie
30 min
trzecie wyrastanie
5. Po tym czasie przerzucamy je na obsypany mąką blat. Ciasto rozpłaszczamy i składamy na trzy jak kopertę i jeszcze raz na trzy. Przekładamy ponownie do misy i przykrywamy. Po kolejnych 45 minutach jeszcze raz składamy ciasto i wkładamy do misy na jeszcze 30 minut (w sumie potrwa to 2 godziny).
czwarte wyrastanie
240 min
czwarte wyrastanie
6. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek chleba. Przekładamy go do wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką koszyka wiklinowego. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w cieple na ok. 3-4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, włączamy termoobieg. Na dnie piekarnika można postawić miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta według fantazji. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb jeszcze 25-30 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Roksana 25 marca 2017 o 11:26
    Ocena:

    Mnie zaciekawiło to że 15 godz czas wyrastania i pieczenia 40 min.

    • Tosia 27 marca 2017 o 07:42

      To zupełnie normalna sprawa, zakwas po dokarmieniu potrzebuje minimum 8 godzin, ciasto po wyrobieniu minimum 4 godzin, a bochenki o takiej wadze piecze się zazwyczaj 40 minut 🙂

  • ginger 30 listopada 2013 o 21:56

    O co chodzi w składnikach?? Do zaczynu tylko mąka?? Potem ciasto właściwe pomieszane z zaczynem. Proszę poprawić, bo zabrałam się za ten chleb i nie wiem co jutro z tego zaczynu wyjdzie szczerze mówiąc… Mam nadzieję, że poczyniłam go dobrze:)

    • Tosia 1 grudnia 2013 o 10:08

      Mamy niestety problemy techniczne na stronie, wszystko jest napisane, ale składniki trzeba czytać na razie poziomo.
      Dlatego będzie to tak wyglądało:
      Zaczyn:
      2 łyżki zakwasu pszennego
      180 g mąki pszennej razowej typ 2000
      110 ml letniej wody
      Pozdrawiam i przepraszamy za kłopot 🙂

  • piegusek1976 12 listopada 2013 o 21:48

    wow, śliczny!!! pięknie wyrośnięty i mistrzowsko nacięty!

  • marta 11 listopada 2013 o 19:19

    miło mi było piec z Wami ! pierwszy raz mam za sobą 🙂

  • Aciri 8 listopada 2013 o 22:19

    Jaki śliczny ślimakowaty:) Bardzo apetyczny:)

  • Łucja 7 listopada 2013 o 09:45

    przepięknie Ci się upiekł 🙂 dziękuję za wspólny czas przy piekarniku 😀

  • Ania W 6 listopada 2013 o 15:53

    Po Twoim chlebku widać profesjonalną Piekarkę !
    Cieszę się, że tu trafiłam 🙂 Wypróbuję pewnie wiele przepisów.
    Pozdrawiam.

  • Marzena 6 listopada 2013 o 12:59

    Tosiu, jak fajnie, że dołączyłaś do piekarni. Płatki chilli bardzo mi się podobają, a ślimaczek, powtórzę za innymi – boski:-))

  • Konwalie w kuchni 5 listopada 2013 o 21:26

    Świetny kształt!
    I ten dodatek cydru, intrygujący bardzo:)
    Jak zwykle każdy bochenek inny.
    Do zobaczenia przy kolejnym pieczeniu!

  • Gotujebolubi 5 listopada 2013 o 20:20

    Bardzo fajne modyfikacje! I super nacięcie! Dzięki za zaufanie 😉

  • ugotujmyto.pl 5 listopada 2013 o 17:25

    Mistrzowski bochen i piękne zdjęcia :)! Super pomysł z tymi płatkami… Dziękuję za wspólny czas przy pieczeniu :)!

  • pieczarka mysia 5 listopada 2013 o 12:17

    Jest idealny 🙂

    Dziękuje za wspólne pieczenie!

  • alucha 5 listopada 2013 o 10:44

    Tosiu, piękny ślimaczek Ci wyszedł. 🙂
    Doskonały pomysł z dodaniem płatków chili. 🙂
    Dziękuję za wspólny czas. 🙂

  • Tosia 5 listopada 2013 o 08:25

    Dziękuje serdecznie wszystkim za miłe komentarze i wspólnie upieczony chleb 🙂

  • Kamila 5 listopada 2013 o 07:47

    Doskonale upieczony i te nacięcie – ideał! Dziękuję za wspólny czas!

  • Smakowe Kubki 4 listopada 2013 o 23:12

    No cóż, na tym blogu nie spodziewałam się gniota! Absolutnie profesjonalnie upieczony i pięknie sfotografowany.
    Często korzystam z Twoich przepisów i rad.
    Przy tej okazji serdecznie Ci dziękuję.
    To zaszczyt z Tobą piec.Pozdrawiam

  • Joanna 4 listopada 2013 o 22:53

    Fajnie Ci się upiekło …

    Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

  • Malarka 4 listopada 2013 o 22:29

    Tosiu, piękny chlebuś wyczarowalas! A ślimaczek jest uroczy 🙂 Ciesze się, ze dolaczylas do nas. Dziekuje za wspólnie spędzony czas i do następnego. Pozdrawiam zza oceanu

  • urtica1 4 listopada 2013 o 21:01

    Witaj 🙂 Dodatek cydru i płatków chili bardzo mnie zaciekawił. Bochen piękny, a to ślimacze nacięcie urocze 🙂 Dziękuję za wspólne chwile przy chlebie. Ciepło pozdrawiam 🙂

  • Iwa 4 listopada 2013 o 20:34

    Czy w przepisie (składnikach ) 2 razy ma być miód ?

    • Tosia 5 listopada 2013 o 08:23

      Nie, dlatego dziękuję za komentarz. Sprawdzałam przepis dwa razy, ale był na tyle długi, że jak widać umknął mi gdzieś miód.

  • wisla 4 listopada 2013 o 20:31

    Oryginalne nacięcie. Bardzo ładnie wyszedł. Płatki chili, tak! To może być bardzo ciekawe i za razem ozdobne. Pozdrawiam.

  • Amber 4 listopada 2013 o 20:21

    Tosiu,
    piękny i piękne nacięcie.
    Dziękuję,że piekłaś!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej