Nie wiem czy próbowaliście kiedyś karmelizować w miodzie na patelni por, ale jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić. Jest super dodatkiem na grzankę, do makaronu, ale także do ciasta chlebowego. Dzięki temu ciasto staje się delikatniejsze, a sam chleb nabiera niepowtarzalnego smaku.
Do ciasta chlebowego dodałam odrobinę cydru (tak pięknie się do mnie uśmiechał) , a do prażonych pestek odrobinę płatków chilli.
Poniżej przedstawiam przepis na chleb na zakwasie pszennym z karmelizowanym porem, cydrem, pestkami dyni, ziarnami słonecznika oraz płatkami chilli. Warto go upiec!
Mnie zaciekawiło to że 15 godz czas wyrastania i pieczenia 40 min.
To zupełnie normalna sprawa, zakwas po dokarmieniu potrzebuje minimum 8 godzin, ciasto po wyrobieniu minimum 4 godzin, a bochenki o takiej wadze piecze się zazwyczaj 40 minut 🙂
O co chodzi w składnikach?? Do zaczynu tylko mąka?? Potem ciasto właściwe pomieszane z zaczynem. Proszę poprawić, bo zabrałam się za ten chleb i nie wiem co jutro z tego zaczynu wyjdzie szczerze mówiąc… Mam nadzieję, że poczyniłam go dobrze:)
Mamy niestety problemy techniczne na stronie, wszystko jest napisane, ale składniki trzeba czytać na razie poziomo.
Dlatego będzie to tak wyglądało:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu pszennego
180 g mąki pszennej razowej typ 2000
110 ml letniej wody
Pozdrawiam i przepraszamy za kłopot 🙂
wow, śliczny!!! pięknie wyrośnięty i mistrzowsko nacięty!
miło mi było piec z Wami ! pierwszy raz mam za sobą 🙂
Jaki śliczny ślimakowaty:) Bardzo apetyczny:)
przepięknie Ci się upiekł 🙂 dziękuję za wspólny czas przy piekarniku 😀
Po Twoim chlebku widać profesjonalną Piekarkę !
Cieszę się, że tu trafiłam 🙂 Wypróbuję pewnie wiele przepisów.
Pozdrawiam.
Tosiu, jak fajnie, że dołączyłaś do piekarni. Płatki chilli bardzo mi się podobają, a ślimaczek, powtórzę za innymi – boski:-))
Świetny kształt!
I ten dodatek cydru, intrygujący bardzo:)
Jak zwykle każdy bochenek inny.
Do zobaczenia przy kolejnym pieczeniu!
Bardzo fajne modyfikacje! I super nacięcie! Dzięki za zaufanie 😉
Mistrzowski bochen i piękne zdjęcia :)! Super pomysł z tymi płatkami… Dziękuję za wspólny czas przy pieczeniu :)!
Jest idealny 🙂
Dziękuje za wspólne pieczenie!
Tosiu, piękny ślimaczek Ci wyszedł. 🙂
Doskonały pomysł z dodaniem płatków chili. 🙂
Dziękuję za wspólny czas. 🙂
Dziękuje serdecznie wszystkim za miłe komentarze i wspólnie upieczony chleb 🙂
Doskonale upieczony i te nacięcie – ideał! Dziękuję za wspólny czas!
No cóż, na tym blogu nie spodziewałam się gniota! Absolutnie profesjonalnie upieczony i pięknie sfotografowany.
Często korzystam z Twoich przepisów i rad.
Przy tej okazji serdecznie Ci dziękuję.
To zaszczyt z Tobą piec.Pozdrawiam
Fajnie Ci się upiekło …
Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Tosiu, piękny chlebuś wyczarowalas! A ślimaczek jest uroczy 🙂 Ciesze się, ze dolaczylas do nas. Dziekuje za wspólnie spędzony czas i do następnego. Pozdrawiam zza oceanu
Witaj 🙂 Dodatek cydru i płatków chili bardzo mnie zaciekawił. Bochen piękny, a to ślimacze nacięcie urocze 🙂 Dziękuję za wspólne chwile przy chlebie. Ciepło pozdrawiam 🙂
Czy w przepisie (składnikach ) 2 razy ma być miód ?
Nie, dlatego dziękuję za komentarz. Sprawdzałam przepis dwa razy, ale był na tyle długi, że jak widać umknął mi gdzieś miód.
Oryginalne nacięcie. Bardzo ładnie wyszedł. Płatki chili, tak! To może być bardzo ciekawe i za razem ozdobne. Pozdrawiam.
Tosiu,
piękny i piękne nacięcie.
Dziękuję,że piekłaś!