Ostatnio zainteresowałam się głębiej chlebem kaszubskim. Tak jak już pisałam, tworzenie tego chleba odbywa się z udziałem ziemniaków i co do zasady zsiadłego mleka, a czasem kefiru. Ja mój chleb stworzyłam właśnie na kefirze i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Dlatego uznałam, że kefir przetestuję jeszcze w innych konfiguracjach. Na pierwszy rzut poszedł chleb z kefirem na drożdżach, czyli dużo łatwiejsza forma, nie wymagająca posiadania aktywnego żytniego zakwasu.

Jaki jest ten bochenek? Niezwykle miękki i delikatny. Po prostu fantastyczny. W szczególności, gdy niecierpliwie kroi się jeszcze ciepły!

Kefirowy chleb

Chleb na kefirze
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g kefiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, sól i drożdże.
  2. Wlej kefir i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Zagniataj ciasto i powoli dolewaj wodę.
  4. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep.
  6. Formę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie wyrosnąć.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw wyrośnięte ciasto chlebowe i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry.
  9. Wyjmij chleb z formy i papieru i odstaw do wystygnięcia.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen