Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy dokarmiony zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, sól i miód. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę morele i dalej zagniatamy ciasto jeszcze 2-3 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch ciasta i przykrywamy formę czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy oliwą. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze raz 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min