Nie od dziś wiadomo, że bakalie to wspaniały dodatek do chleba. Z suszonych owoców chyba najczęściej wykorzystuje się do tego rodzynki, suszone śliwki lub suszone morele. Uznałam, że skoro te ostatnie cudownie smakują w chrupiącym bochenku chleba, to będą też dobrze smakowały, jeśli będą świeże.
Mamy obecnie sezon na wakacyjne owoce, w tym morele, więc grzechem byłoby z nich nie korzystać. Na śniadanie miksuję je na owocowe koktajle, zjadam z owsianką lub kasza jaglaną. Postanowiłam sprawdzić czy kasza jaglana i morele to udane połączenie w chlebie i oba składniki przemyciłam do ciasta na zakwasie. Wyszedł z tego smakowity bochenek chleba.
A czy zamiast moreli moge dac mus morelowy? Marzy mi sie chlebek podobny do dyniowego tostowego z tym że na bazie morelowego musu…
Tylko w przypadku tego chleba zaburzą się proporcje. Proponuję wykorzystać przepis na dyniowy tostowy i po prostu dać mus morelowy zamiast puree z dyni 🙂
Czy mogę użyć suszonych moreli, jeśli tak ile ich dodać?
Jakieś 100 -150 g pokrojonych drobno suszonych moreli 🙂
Dziękuję bardzo ?
Witam serdecznie. Mam pytanie: Czy mozna uzyc maki pszennej typ 550, ewentualnie dodac troche orkiszowej? Na chwile obecna posiadam tylko takie maki, a za chlebek chce sie zabrac z samego rana 🙂 To bedzie 3 chlebek z Pani strony i 3 w moim zyciu 😛 Z pierwszego nie bylam zadowolona, ale ucze sie dopiero, a 2 wyszedl udanie 🙂 dziekuje.
Dzień dobry,
Tak, może być mąka pszenna 550 wymieszana z orkiszową jasną, wtedy proporcje bez zmian 🙂
Cieszę się, że uczy się Pani z moimi przepisami i trzymam kciuki za wypieki 🙂
A zakwas jest odpowiednio aktywny?
Właśnie wcinam na śniadanie. REWELACJA! Najlepszy z samym masłem. Ser i pomidor zjadłam osobno, a na deser kromeczka tego cuda.
Jedynie u mnie ciasto wyrastało ponad 6 godzin. Już się martwiłam, że nic z tego. Chyba zakwas miałam jakiś taki niemrawy 🙂
Pozdrawiam!
Super, cieszę się, że smakuje 🙂
Różnice czasowe zależą od mocy zakwasu, jeśli zakwas niemrawy to faktycznie lepiej zmodyfikować recepturę i zostawić ciasto na dłużej.
Pozdrawiam!