Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy oczyszczone kurki, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki i studzimy. Mąkę przesiewamy do misy. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas żytni, cukier i sól. Mieszamy składniki ze sobą. Stopniowo dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem, aż składniki się dobrze połączą. Po koniec zagniatania dodajemy kurki z cebulą i jeszcze chwile wyrabiamy. Ciasto będzie się lepiło, nie należy się tym przejmować.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Formę (kwadratową lub keksówkę) smarujemy łyżką masła. Dłonie zwilżamy zimną wodą i bierzemy do ręki ciasto, przekładając je do formy. Mokrymi od wody opuszkami palców wygładzamy wierzch przyszłego chleba. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu be z przeciągów na kolejne pół godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do metalowej miseczki wrzucamy kostki lodu i wkładamy na dno piekarnika. Wkładamy także formę z chlebem i pieczemy przez 30-35 minut, aż skórka się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej