na bazie sody oczyszczonej, który można zrobić w niecałą godzinę. Od tego czasu pojawiło się kilka próśb od czytelników na jego drożdżową wersję.

Dostałam nawet przepis od Pani Doroty na taki chleb, jednak jednym z ważnych składników jest w nim skrobia kukurydziana, której nie udało mi się dostać. Dlatego jak tylko ją kupię to na pewno spróbuję też upiec chleb bazując na tamtym przepisie i chętnie się nim podzielę.

Na razie jednak dokonałam kilka podejść do chleba na bazie samych otrębów i muszę powiedzieć, że wypiek ten jest naprawdę smaczny. Nie da się ukryć, że różni się on od chleba pieczonego na mące, ale to uważam, że to naprawdę ciekawa alternatywa dla osób będących na diecie, a także tych którzy lubią odżywiać się zdrowo i lekko.

Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na drożdżowy chleb Dukana, którzy możecie urozmaicać według własnych upodobań. Od Pani Doroty dowiedziałam się, że dozwolone w diecie dodatki to : zioła, sezam, cebula, suszone pomidory oraz oliwki. Nie można niestety dodawać pestek i bakalii.

Mam nadzieję, że przepis ten przyda się osobom będącym na diecie i zainspiruje do wielu prób z wyżej wymienionymi dodatkami :)

Chleb Dukana na drożdżach

Chleb Dukana na drożdżach
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 35 g otrębów owsianych (ok. 8 łyżek)
  • 25 g otrębów pszennych (ok. 15 łyżek)
  • 5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 25 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Do misy miksera wsypujemy otręby, mleko, drożdże. Dodajemy jogurt i miksując ciasto stopniowo wlewamy letnią wodę.
  2. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec ciasto przyprawiamy solą i jeszcze raz mieszamy.
  3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
  4. W tym czasie ciasto powinno urosnąć. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Chlebek pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15.
  6. Sprawdzamy patyczkiem stan wypieczenia chleba (jeśli ciasto się nie przykleja do patyczka, to znaczy, że chleb jest gotowy).
  7. Chleb wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 2.33 z 6 ocen