Chleb Dukana na drożdżach

Chleb DukanaW końcu udało mi się opracować odpowiednie proporcje na chleb Dukana na drożdżach! Jakiś czas temu zamieściłam chlebek dukanowy na bazie sody oczyszczonej, który można zrobić w niecałą godzinę. Od tego czasu pojawiło się kilka próśb od czytelników na jego drożdżową wersję.

Dostałam nawet przepis od Pani Doroty na taki chleb, jednak jednym z ważnych składników jest w nim skrobia kukurydziana, której nie udało mi się dostać. Dlatego jak tylko ją kupię to na pewno spróbuję też upiec chleb bazując na tamtym przepisie i chętnie się nim podzielę.

Na razie jednak dokonałam kilka podejść do chleba na bazie samych otrębów i muszę powiedzieć, że wypiek ten jest naprawdę smaczny. Nie da się ukryć, że różni się on od chleba pieczonego na mące, ale to uważam, że to naprawdę ciekawa alternatywa dla osób będących na diecie, a także tych którzy lubią odżywiać się zdrowo i lekko.

Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na drożdżowy chleb Dukana, którzy możecie urozmaicać według własnych upodobań. Od Pani Doroty dowiedziałam się, że dozwolone w diecie dodatki to : zioła, sezam, cebula, suszone pomidory oraz oliwki. Nie można niestety dodawać pestek i bakalii.

Mam nadzieję, że przepis ten przyda się osobom będącym na diecie i zainspiruje do wielu prób z wyżej wymienionymi dodatkami :)

Chleb Dukana na drożdżach

5.0 z 2 ocen

Chleb Dukana na drożdżach
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • 35 g otrębów owsianych (ok. 8 łyżek)
  • 25 g otrębów pszennych (ok. 15 łyżek)
  • 5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 25 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Do misy miksera wsypujemy otręby, mleko, drożdże. Dodajemy jogurt i miksując ciasto stopniowo wlewamy letnią wodę.
  2. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec ciasto przyprawiamy solą i jeszcze raz mieszamy.
  3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
  4. W tym czasie ciasto powinno urosnąć. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Chlebek pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15.
  6. Sprawdzamy patyczkiem stan wypieczenia chleba (jeśli ciasto się nie przykleja do patyczka, to znaczy, że chleb jest gotowy).
  7. Chleb wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

42 Odpowiedzi na “Chleb Dukana na drożdżach”

  1. Basia
    Sierpień 11, 2012 godz. 12:25 #

    Witam! Mam pytanie. Przpis wydaje się wspaniały i już nie mogę się doczekać kiedy go wypróbuję, ale niestety nie wiem gdzie kupuje się odtłuszczone mleko w proszku.. A ponieważ nie używam pełnostłustych produktów, chciałabym użyć zwykłego ciekłego mleka. Czy wiesz może jak wyszłoby to z normalnym mlekiem i ile powinnam go użyć? Pozdrawiam serdecznie!

    • Sierpień 11, 2012 godz. 19:32 #

      Witam.
      Mleko otłuszczone w proszku kupiłam w markecie, mam nadzieję, że uda się Pani wypiek :)
      Może Pani zamiast mleka w proszku i jogurtu naturalnego spróbować dać 25 ml letniego mleka.
      Pozdrawiam.

  2. Marzena
    Wrzesień 16, 2012 godz. 23:17 #

    chlebus wyszedl przepyszny:) dzieki niemu przetrwam diete:) dzieki!

  3. Michał
    Październik 28, 2012 godz. 10:03 #

    Witam,
    ma być 25ml letniej wody? dałem tyle i raczej nie da się tego ciasta „wylać” do formy bo jest suche :) może miało być 250ml?

    • Październik 28, 2012 godz. 10:56 #

      Witam.
      Tak, chodzi o 25 ml. W przypadku otrębów to nie potrzeba tyle płynu co przy wypiekach na mące. U mnie w połączeniu z jajkiem i jogurtem to wystarczyło, aby „zlepić” suche otręby, które są dosyć lekkie. Jeśli ciasto się nie lepi, to proszę dodać odrobinę więcej płynu :)
      Pozdrawiam.

  4. Iza
    Listopad 10, 2012 godz. 22:04 #

    Witam.
    Od miesiąca jestem „na Dukanie”. Od tego czasu szukałam przepisu na chleb otrębowo- drożdżowy. I zawsze był jakiś problem. Najczęściej ciasto było tak rzadkie, że prawie nie wyrastało i niezależnie od długości pieczenia zawsze w środku pozostawało surowe. Dopiero tutaj udało mi się znaleźć przepis na chlebek, który mnie w pełni satysfakcjonuje. Wielkie dzięki

    • Listopad 11, 2012 godz. 09:21 #

      Witam.
      Cieszę się, że z tego przepisu chlebek się udaje. Pozdrawiam serdecznie.

  5. Joanna
    Listopad 29, 2012 godz. 23:55 #

    Bardzo Pani dziękuję za ten przepis :) Zrobiłam go dziś, skubnęłam trochę i juz nie mogę się doczekać jutra, żeby zjeśc porcję :)

  6. Joanna
    Listopad 30, 2012 godz. 13:48 #

    Dziś rano była degustacja – chleb jest po prostu pyszny!!!

    • Listopad 30, 2012 godz. 17:06 #

      Super, bardzo się cieszę, że chleb smakuje :)

  7. Aneta
    Grudzień 13, 2012 godz. 17:38 #

    Dzis i ja wypróbuje przepis….

  8. monika
    Styczeń 4, 2013 godz. 18:43 #

    super chlebek, u mnie w domu tez kazdemu smakowal,zamiast otrebow przesznnych dodalam otreby z zurawina i chlebek jest pyszny ;-)

    • Styczeń 5, 2013 godz. 09:55 #

      Bardzo się cieszę, a pomysł z dodatkiem żurawiny doskonały :)

      • Edyta
        Styczeń 10, 2013 godz. 10:44 #

        Witam,
        Wypróbowałam Pani przepis dzisiaj rano. Nieco zmodyfikowałam przepis zamiast mleka w proszku oraz jogurtu dodałam chudego twarożku 5 łyżek. Dodałam pieprz, curry i paprykę i NIE MOGŁAM UWIERZYC ZE JEST TAKI PYSZNY;-)
        Bardzo dziękuje za przepis.

        • Styczeń 10, 2013 godz. 12:56 #

          Witam.
          Bardzo się cieszę, że chlebek smakuje i że go Pani tak sprytnie urozmaiciła smakowo. Dzięki temu z jednego przepisu, za każdym razem może Pani uzyskać trochę inny smak :)
          Pozdrawiam.

  9. Gosia
    Styczeń 16, 2013 godz. 10:51 #

    Witam. Dlaczego zastosowałaś suszone drożdże? Można je zastąpić świeżymi? Mam ochotę na ten chlebek i wszystkie składniki w domu poza drożdżami suszonymi. Pozdrawiam, Gosia

    • Styczeń 16, 2013 godz. 12:17 #

      Witam.
      Stosuję przy wypiekach drożdżowych, drożdże suszone, ponieważ są przyjemniejsze w użyciu, łatwiej je się przechowuje i nie trzeba z nich robić rozczynu. Więcej na temat drożdży może Pani przeczytać tutaj: http://smakowitychleb.pl/drozdze-swieze-czy-suszone-2/
      Mają one takie same właściwości jak drożdże świeże, dlatego łatwo je zastąpić.
      7 g suszonych drożdży = 15 g świeżych (nie mylić ze 150 g, częsty błąd)
      Świeże drożdże należy pokruszyć, dodać szczyptę cukru i zalać odrobiną płynu (podaną w proporcjach w przepisie). Wymieszać i zostawić na kilka minut. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami według przepisu.
      Pozdrawiam.

  10. Małgosia
    Styczeń 27, 2013 godz. 11:37 #

    Hej, jak to jest z tymi proporcjami-8 łyżek otrąb u mnie waży ok 80g, 35g to były 3 łyżki. Chlebek mimo wszystko zrobiłam, teraz rośnie-znaczy nie rośnie, ale czeka na swój czas. Zobaczymy, co z niego wyjdzie-zresztą co by nie wyszło, będzie ok.

    • Styczeń 27, 2013 godz. 12:02 #

      Hej.
      Nie mam akurat w tej chwili w domu otrębów, by to sprawdzić. Być może proporcje tak się zachwiały z powodu odmierzania płaskich lub czubatych łyżek. Najważniejsze, by ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję, w razie czego kilka łyżek więcej otrąb na pewno nie zaszkodzi.
      Mam nadzieję, że się uda.
      Pozdrawiam.

  11. Małgosia
    Styczeń 27, 2013 godz. 13:40 #

    No więc się upiekł i pysznie smakuje. Ma ok.3-4 cm wysokości, więc chyba za mało wyrósł. Jak na moje zdolności kulinarne-super. Dodałam 8 łyżek otrąb żytnich i 8 pszennych, dolałam trochę ciepłego mleka, bo było za gęste i osobno zmiksowałam białka-dodałam na końcu delikatnie mieszając. Przyprawy-sól, kminek, oregano, chili. I jest cudo. Dzięki Tosiu!

  12. Luty 25, 2013 godz. 20:22 #

    jutro upieke tez chlebek!

  13. Luty 25, 2013 godz. 20:24 #

    Tosiu ja juz pieklam kiedys taki chlebek z otrab ale bez drozdzy!
    tez byl pyszny i dlugo swiezy!
    pieklam go w ksztalcie duzej bulki ,smakowal nawet dzieciom!! :)
    pozdrawiam

    • Luty 25, 2013 godz. 21:30 #

      Ciekawa jestem w takim razie jak zasmakuje w wersji z drożdżami. To miła wiadomość, że otrębowy chleb smakował dzieciom, bo nie każdy lubi ten smak.
      Pozdrawiam :)

  14. Ola
    Marzec 13, 2013 godz. 08:47 #

    Witam cieplutko wszystkich…
    Mam informację dla wszystkich zainteresowanych odnośnie skrobii kukurydzianej i mleka w proszku odtłuszczonego – jeżeli macie w pobliżu market „STOKROTKA” to prawdopodobnie tam właśnie znajdziecie skrobię i mleko. Chociaż odtłuszczone mleko w proszku dostępne jest raczej w wielu miejscach.
    Gdyby Ktoś koniecznie potrzebował to proszę o kontakt, mogę przeciez kupić dla Was taką skrobię i wysłać pocztą !!! Paczka 500g kosztuje ok. 7 zł (6.99).
    Pozdrawiam serdecznie Ola

  15. Upo
    Kwiecień 2, 2013 godz. 16:53 #

    Kochane,

    Masa siedzi w foremce i się grzeje. Ciekawe czy chlebek wyjdzie! :) trzymajcie kciuki. kiedyś robilam taki chlebek z różnymi dodatkami, nawet z żurawiną czy suszonymi śliwkami. Niebo w gębie. Tym razem zrobię na słono tzn. z prowansalskimi, czosnkiem:) dam znać jak smakuje

    Pozdrawiam

  16. Upo
    Kwiecień 3, 2013 godz. 11:18 #

    Witajcie,

    chlebek wyszedł cudnie:) jest nieco za niski i mokrawy, ale mój facet zjadł na śniadanie trzy kromki bez żadnego gadania z białym serkiem i rzodkiewką. sukces! Nastepnym razem zmielę otręby na mąkę – może urośnie bardziej i będzie bardziej gładkie.

    • Kwiecień 3, 2013 godz. 22:36 #

      Witam.
      To dobry znak, że chlebek został zaakceptowany i szybko zjedzony, tym bardziej, że jest specyficzny i znacząco różni się od klasycznego chleba. Zmielenie otrębów na mąkę jest bardzo dobrym pomysłem.
      Pozdrawiam.

  17. Agnieszka
    Kwiecień 15, 2013 godz. 21:50 #

    Witam,
    ile można zjeść tego chleba w ciągu dnia w trakcie diety?
    Pozdrawiam

    • Kwiecień 16, 2013 godz. 09:59 #

      Dzień dobry.
      Niestety nie posiadam kompetencji, aby odpowiadać na takie pytania. To jest blog o pieczeniu chleba i w zakresie kulinariów mogę jedynie pomóc.
      Może ktoś z czytelników jest dietetykiem lub zna dokładne zasady diety Dukana?
      Pozdrawiam.

  18. Asia
    Maj 6, 2013 godz. 17:55 #

    Piekłam ten chleb już nieraz , jest pyszny. Czasem podpiekam go jeszcze w tosterze przed zjedzeniem.

  19. jan
    Październik 10, 2013 godz. 09:15 #

    upiklem chleb otrebowy wg. przepisu tosi b.dobry.

  20. jan
    Październik 10, 2013 godz. 09:45 #

    zamiast upieklem napisalem upiklem b, przepraszam. ktos pytal ile mozna zjadac tego chleba na sniadanie wg.mnie mozna go zjadac jedna czwarta. opieram to na proporcji zalecanych plackow otrebowych wg. dr. dukana .jezeli chodzi o mielenie otrab to bym tego nie robil -otreby cale pochlaniaja wypijana przez nawode i pecznieja zapewniajac nam dluzsza sytosc. rodzaj otrab i proporcja zastosowana przez tosie jest prawidlowa tylko otreby owsiane obnizaja cholesterol.tym samym pomagaja sercu pozdrawiam jan.

  21. Andrzej
    Październik 22, 2013 godz. 22:51 #

    zrobiłem wg przepisu chociaż górna skórka jak się zrobila ciemna to wylaczyłem jest pyszny jakos na tej diecie nie przepadałem za otrębami ale te w tym chlebku szok cala klawiatura w okruchach i twarożku dzieki bardzo

  22. Iwona
    Styczeń 10, 2014 godz. 23:43 #

    Witam :)
    Jak brzmiał ten pierwotny przepis od Pani Dorotki? Ten ze skrobia kukurydzianą ?
    Pozdrawiam

  23. Ania
    Luty 10, 2014 godz. 19:30 #

    Proszę o pomoc :/
    Chyba zrobiłam coś źle. Wydaje mi się że chlebek nie zwiększył swojej objętości podczas wyrastania. Wydaje się być strasznie rzadki. O ile powinien zwiększyć objętość??

    • Luty 10, 2014 godz. 22:11 #

      Być może drożdże nie były aktywne lub miejsce, w którym ciasto rosło było chłodne.
      Użyła Pani drożdży świeżych, czy suszonych? Jaką ilość?
      Ciasto musi być zasłonięte ściereczką lub folią spożywczą i rosnąć w ciepłym miejscu bez przeciągów. Powinno powiększyć objętość przynajmniej o 1/3.

  24. Irina
    Luty 15, 2014 godz. 20:31 #

    skrobie kukurydzianą możecie dostać w sklepach zielarskich ja też długo szukałam w supermarketach ale właśnie tam nie znalazłam tylko w tym sklepie zielarskim

    • Luty 17, 2014 godz. 08:36 #

      Dziękuję w imieniu czytelników za podpowiedź.

  25. Basia
    Luty 26, 2014 godz. 13:07 #

    Bardzo proszę o zweryfikowanie ilości produktów- waga 35 g otrębów owsianych, 25 g pszennych i 25 ml wody to chyba proporcja na mufinę. Chciałabym wypróbować a nie lubię robić na oko. Jeśli posiada Pani oryginalny przepis od P. Doroty to bardzo proszę o udostępnienie.

    • Luty 26, 2014 godz. 17:54 #

      Pani Basiu,
      Nie są to proporcję na „mufinę”, a na chleb o długości 22 cm i o wysokości połowy keksówki, tak jak na zdjęciu. Składniki można podwoić, aby wyszedł z tego wyższy chleb. Proporcje są sprawdzone i chleb się udaje, potwierdzali to również czytelnicy. Wypieki bez mąki nie potrzebują tyle wody, ilość wody w stosunku do tylu otrębów jest jak najbardziej ok.
      Polecam również ten przepis: http://smakowitychleb.pl/chleb-dukana/
      Niestety w tej chwili nie mam dostępu do przepisu wysłanego dawno temu przez czytelniczkę.
      Pozdrawiam.

Zostaw komentarz

Ocena: