Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy. Jajka ubijamy mikserem na pianę.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.
formowanie
formowanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy.
wyrastanie
wyrastanie
4. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.
pieczenie
pieczenie
5. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Po upieczeniu chlebek bardzo dokładnie studzimy (kilka godzin), inaczej się pokruszy. Następnie go kroimy i podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 10 min
Czas wyrastania: 30 min
Czas wypieku: 40 min