Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, jajko. Wlewamy stopniowo topione masło oraz letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie łączymy posiekane zimne masło z mąką i cukrem. Utworzoną kruszonkę wstawiamy do lodówki.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie i dzielimy na 3 części. Formujemy długie wałeczki takiem samej długości. Delikatnie je spłaszczamy przy pomocy wałka i kładziemy w odstępach maliny. Następnie zbieramy boki ciasta i łączymy je tworząc 3 rulony z malinami w środku.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Zaplatamy chałkę z 3 pasm i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośniętą chałkę smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą śmietankowy posmak.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min