Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. Wbijamy 2 jajka i wlewamy powoli letnie (lecz nie gorące) mleko. Ciasto wyrabiamy mikserem 5 minut. Następnie dodajemy powoli po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze kilka minut, aż będzie elastyczne i lśniące.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
3. W tym czasie umyte owoce kroimy w kostkę. Na patelni o grubym dnie topimy masło. Wrzucamy jabłka, śliwki, goździki, cynamon i cukier. Owoce dusimy przez niecałe 10 minut, aż będą miękkie, następnie studzimy. W rondlu topimy 2 łyżki masła, następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy, a utworzoną kruszonkę przekładamy do foliowej torebki i wkładamy do lodówki.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na długi prostokąt. Na środku każdego prostokąta wykładamy odsączone z soku owoce (patrz zdjęcie). Zawijamy ciasto tworząc wałeczek z farszem w środku. Z tak przygotowanych wałeczków zaplatamy chałkę, uważając, aby ciasto nie popękało, a owoce nie wyleciały.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Zaplecioną chałkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch wyrośniętej chałki smarujemy białkiem jajka i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 30 min