W sierpniu purpurowe śliwki i soczyste papierówki uśmiechają się do nas ze straganów. Grzechem byłoby z nimi nie wrócić do domu.

Przerabiam je na przetwory, podjadam i piekę słodkie wypieki.

Podduszone na maśle z cukrem śliwki z jabłkiem postanowiłam wykorzystać jako farsz do chałki. Rozwałkowane płaty wyrośniętego ciasta wypełniłam owocowym farszem, zawinęłam tworząc wałeczki i zaplotłam z nich chałkę. Rosła dosłownie jak na drożdżach, bo wypełniła całą blachę rumianym wypiekiem o cudownym zapachu.

chałka ze śliwkami, jabłkiem i kruszonkąchałka ze śliwkami, jabłkiem i kruszonkąchałka ze śliwkami, jabłkiem i kruszonkąchałka ze śliwkami, jabłkiem i kruszonką

Przepis dołączam do akcji:

jabłkawolności

Chałka ze śliwkami, jabłkiem i kruszonką
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 70 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 g śliwek
  • jabłko
  • łyżka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • + białko
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. Wbijamy 2 jajka i wlewamy powoli letnie (lecz nie gorące) mleko. Ciasto wyrabiamy mikserem 5 minut.
  2. Następnie dodajemy powoli po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze kilka minut, aż będzie elastyczne i lśniące.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. W tym czasie umyte owoce kroimy w kostkę. Na patelni o grubym dnie topimy masło. Wrzucamy jabłka, śliwki, goździki, cynamon i cukier. Owoce dusimy przez niecałe 10 minut, aż będą miękkie, następnie studzimy.
  5. W rondlu topimy 2 łyżki masła, następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy, a utworzoną kruszonkę przekładamy do foliowej torebki i wkładamy do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 3 części.
  7. Każdą z nich wałkujemy na długi prostokąt. Na środku każdego prostokąta wykładamy odsączone z soku owoce (patrz zdjęcie). Zawijamy ciasto tworząc wałeczek z farszem w środku.
  8. Z tak przygotowanych wałeczków zaplatamy chałkę, uważając, aby ciasto nie popękało, a owoce nie wyleciały. Zaplecioną chałkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch wyrośniętej chałki smarujemy białkiem jajka i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen