Trwa sezon na jagody, porzeczki, maliny, grzechem byłoby z nich wszystkich nie korzystać! Oprócz codziennego podjadania owoców, miksowania z nimi koktajli, polecam też przemycić je do drożdżowych bułeczek. Przygotowałam przepis na bazie którego upieczecie nie tylko jagodzianki, ale także porzeczkówki i inne wersje smakowe. Możecie zatem jako farsz wybrać dowolne owoce :) Jeśli chodzi o wierzch bułeczek, przed pieczeniem wystarczy je posmarować białkiem. To w zupełności wystarczy, aby były piękne i rumiane. Jeśli macie jednak ochotę na szaleństwo to możecie jeszcze je posypać kruszonką, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Bułeczki z owocamiBułeczki z owocamiBułeczki z owocami
Bułeczki z owocami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 10
 
Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • Jajko
  • 50 g masła
  • 270 ml mleka
  • 50 cukru
  • Szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 200 g owoców (np. porzeczki i jagody)
  • • 3 łyżki cukru
  • • Wierzch:
  • • białko
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól i jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
  2. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 3 minuty.
  3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
  4. Owoce łączymy z cukrem
  5. Następnie dzielimy na 10-12 części, z każdej z nich spłaszczamy na okrągły placuszek, na środku kładziemy łyżkę farszu, boki ciasta zwijamy ku środkowi i formujemy bułeczki.
  6. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem na 40 minut.
  7. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy białkiem.
  8. Bułeczki pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen