Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól i jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 3 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Owoce łączymy z cukrem Następnie dzielimy na 10-12 części, z każdej z nich spłaszczamy na okrągły placuszek, na środku kładziemy łyżkę farszu, boki ciasta zwijamy ku środkowi i formujemy bułeczki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy białkiem. Bułeczki pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min