Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zakwas przekładamy do misy, wsypujemy mąkę, cukier, sól. Dodajemy rozbełtane jajko. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciast mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na 2,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Jagody łączymy z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi tworząc zamkniętą bułeczkę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Kładziemy je na blasze (wyłożonej pergaminem) złączeniem ku dołowi. Przykrywamy na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami. Pieczemy przez 25 minut, aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej