Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Zakwas przekładamy do misy, wsypujemy mąkę, cukier, sól. Dodajemy rozbełtane jajko. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciast mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na 2,5 h.
formowanie
formowanie
3. Jagody łączymy z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi tworząc zamkniętą bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Kładziemy je na blasze (wyłożonej pergaminem) złączeniem ku dołowi. Przykrywamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami. Pieczemy przez 25 minut, aż się zarumienią.
Smakowita
Studzimy, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 10 min
Czas wyrastania: 3 godz 45 min
Czas wypieku: 25 min