Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, posiekany drobno rozmaryn, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
formowanie
formowanie
4. W każdej bułeczce robimy wgłębienie przy pomocy spodu szklanki i umieszczamy po plastrze pomarańczy.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 17 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą maślany smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min