Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Owsiankę gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje, następnie studzimy.
wyrastanie
wyrastanie
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy owsiankę, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. dzielimy na 8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. W razie czego podsypujemy odrobiną mąki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki układamy na blasze w odstępach, zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem lub skrapiamy oliwą. Posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut.
Smakowita
Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min