Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, aby było ciepłe. Stopniowo dodajemy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po kilku minutach przekładamy ciasto do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, które spłaszczamy w dłoni. Na środku każdego placka wykładamy łyżkę dżemu i po jednej umytej truskawce. Zbieramy boki ciasta lepiąc bułeczkę i kładziemy ją na blasze złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak ulepione bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy suszonymi płatkami kwiatów (opcjonalnie). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 15-17 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 17 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 17 min