Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, aby było ciepłe. Stopniowo dodajemy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Po kilku minutach przekładamy ciasto do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
4 min
formowanie
3. Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, które spłaszczamy w dłoni. Na środku każdego placka wykładamy łyżkę dżemu i po jednej umytej truskawce. Zbieramy boki ciasta lepiąc bułeczkę i kładziemy ją na blasze złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak ulepione bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy suszonymi płatkami kwiatów (opcjonalnie). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 15-17 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej