Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, oddajemy ćwikłę, sól, drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy powoli ciasto przez 5 minut, do dokładnego połączenia składników.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę, stawiamy w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki przed włożeniem do pieca możemy dodatkowo naciąć. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 15 min