Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
4. W wyrośniętych bułeczkach robimy delikatnie wgłębienia przy pomocy dna szklanki. Umieszczamy przepołowione pomidorki koktajlowe.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Pieczemy je przez 10 minut. Następnie umieszczamy kawałki mozzarelli i pieczemy jeszcze 7 minut. Upieczone bułeczki dekorujemy listkami bazylii.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Lekko Soloną.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min