Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, przyprawę korzenną i kakao. Wlewamy letnie mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Stopniowo wpijamy jajka i dodajemy po łyżce miękkiego masła. Po kilku minutach (ok. 6) ciasto osiągnie elastyczną formę.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony odrobiną mąki blat. Dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy placuszek, na którym kładziemy łyżkę kremu/masła. Boki ciast zwijamy ku środkowi, tworząc bułeczkę z nadzieniem. Tak uformowane kulki układamy w tortownicy (23 cm) wyłożonej pergaminem (widać na zdjęciu). Formę przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch brioszek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do pieca i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejny kwadrans. Brioszkę wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej