Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, posiekany rozmaryn i pokrojone drobno śliwki. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy bagietkę, dekorujemy ją z wierzchu połówkami śliwek i rozmarynem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośniętą bagietkę skrapiamy wodą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut w 230 stopniach, następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Smakowita
Upieczoną bagietkę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą śmietankowy smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min