Do wypieków nie należy podchodzić "na jedną modłę". Każdy z nich ma swój rytm, swoją specyfikę i swój czas pieczenia. Niektóre bochenki, w szczególności te na zakwasie, wymagają troski i raczej dłuższego pieczenia. Ich miąższ jest zazwyczaj bardziej wilgotny i dużo łatwiej nam o efekt zakalca. Chleb na drożdżach za to musi pozostać puszysty a dopiekanie go do uzyskania jak najintensywniejszego efektu spieczonej skórki może bardzo źle na niego wpłynąć. SM0_8240 Nieco inaczej jest z bułeczkami i bagietkami. Mimo, że korci nas by je jeszcze przybrązowić, najlepiej wychodzą gdy w piekarniku trzymamy je dosłownie chwilę i złapiemy moment, gdy są dopieczone, miękkie, lecz nie przepieczone. Należy przyjąć, że jeśli drewniany patyczek w nie wsadzony nie wychodzi oblepiony ciastem, są w sam raz gotowe do wyjęcia z piekarnika. Natura bagietki bowiem nakazuje, aby była jak najbardziej miękka i jak najbardziej puszysta. SM0_8241 Dzisiaj by dodatkowo poprawić jej miękkość upiekłam ją (a właściwie je, bo z ciasta wychodzą dwie małe bagietki lub jedna bardzo długa) na drożdżowym zaczynie, który na bazie mąki, wody i dosłownie symbolicznej ilości drożdży wyrastał przez 8 godzin, gdy byłam w pracy. Prawda, że proste? A jakie efektowne!
Bagietka z szałwią
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • Ciasto właściwe (na dwie bagietki):
  • 200 g zaczynu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 g suszonej szałwii
  • pół łyżeczki suszonych drożdży
  • 80 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw na 8-10 godzin. Po upływie tego czau zaczyn powinien się mocno podnieść i zacząć bąbelkować.
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto właściwe oprósz wody.
  3. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Umieść ciasto w miseczce i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i zagnieć.
  6. Podziel ciasto na pół i uformuj dwa cienkie rulonu.
  7. Ułóż rulony na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. pół godziny.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Umieść blachę w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.
  10. Wyjmij i ostudź nieco przed jedzeniem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen