Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8-10 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia zaczyn łączymy z mąką, drożdżami, ugotowaną kaszą jaglaną i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, jeśli będzie się lepiło, podsypujemy je mąką. Formujemy podłużną bagietkę, którą układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Między bokami bagietki ustawiamy zrolowane ściereczki, aby nie rozrosła się w trakcie wyrastania. przykrywamy ją z wierzchu i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę pieczemy 20 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 12 godz 20 min
Czas wyrastania: 12 godz
Czas wypieku: 20 min