Bardzo lubię proste żytnie chleby i zauważyłam, że czytelnicy także upodobali sobie tego typu przepisy. Dlatego przychodzę z kolejną recepturą na domowy chleb, tym razem wzbogaconą o ziołowy akcent.
Do ciasta dodałam posiekany rozmaryn, tymianek i natkę pietruszki. Ale tak naprawdę zioła możecie dobrać po swojemu, albo po prostu sięgnąć po te, które znajdziecie pod ręką.
Dzięki świeżym ziołom chleb nabierze ciekawego smaku, zapachu i wiosennego charakteru 🙂
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na ziołowy chleb żytni na zakwasie i zaczynijmy napełniać dom zapachem smakowitego chleba.