Przepis

przygotowanie zaczynu
5 min
przygotowanie zaczynu

1. Dzień przed pieczeniem: zakwas mieszamy z mąką i letnią (lecz nie gorącą) wodą. Konsystencja zaczynu powinna być ciężka i gęsta. Odstawiamy na noc w ciepłe miejscy, aby przefermentował.

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

2. W dniu pieczenia: otręby wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, tak aby je zakryła. Odstawiamy na 15 minut.

mieszanie składników
10 min
mieszanie składników

3. Mąkę mieszamy z wcześniej przygotowanym zaczynem, solą, cukrem, ziarnami słonecznika i sezamem. Dodajemy także otręby, razem z wodą w której się moczyły.

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta

4. Ciasto wyrabiamy mikserem i dodajemy powoli letnią wodę. Składniki mieszamy kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie.

formowanie chleba
5 min
formowanie chleba

5. Długą keksówkę smarujemy masłem. Przekładamy do niej przygotowane ciasto, by sięgało do 3/4 wysokości. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką lub dłonią zwilżoną dłonią.

pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie

6. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.

pieczenie
65 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Najpierw ciasto pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej