Z chlebów pieczonych na zakwasie zdecydowanie najbardziej lubię razowe. Dlatego chętnie próbuję różnych kombinacji smakowych wykorzystując zakwas żytni oraz mąkę żytnią razową. Idealnie z nimi komponują się ziarna słonecznika, które dodatkowo połączyłam z sezamem i otrębami.

Chlebek jest wilgotny, a dzięki zakwasowi charakterystyczny w smaku. Nie można także zapomnieć o zdrowotnych właściwościach ziarnistego chleba razowego. Przy tym wszystkim zachowuje on długo świeżość i wychodzą z niego fantastyczne kanapki :)

Jestem świadoma stereotypów dotyczących wypieku chlebów na zakwasie. Uważam jednak, że oprócz kłopotu z powodu przygotowania dzień przed pieczeniem zaczynu na bazie zakwasu, mąki razowej i wody nie powinien on sprawiać większych trudności.

Ziarnisty chleb razowy na zakwasie
Autor: 
 
Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g maki żytniej razowej
  • 200 ml letniej wody
  • Ciasto:
  • 520 g mąki żytniej razowej
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 100 g otrębów pszennych (+ letnia woda)
  • 30 g sezamu
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 350 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Dzień przed pieczeniem:
  2. Zakwas mieszamy z mąkę i letnią (lecz nie gorącą) wodą. Konsystencja zaczynu powinna być ciężka i gęsta. Odstawiamy na noc w ciepłe miejscy, aby przefermentował.
  3. Dzień pieczenia:
  4. Otręby wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, tak aby je zakryła. Odstawiamy na 15 minut.
  5. Mąkę mieszamy z wcześniej przygotowanym zaczynem, solą, cukrem, ziarnami słonecznika i sezamem. Dodajemy także otręby, razem z wodą w której się moczyły.
  6. Ciasto wyrabiamy mikserem i dodajemy powoli letnią wodę. Składniki mieszamy kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie.
  7. Długą keksówkę smarujemy masłem. Przekładamy do niej przygotowane ciasto, by sięgało do 3/4 wysokości. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką lub dłonią zwilżoną dłonią. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Najpierw ciasto pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.
  9. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i z formy, studzimy na kuchennej kratce.

ziarnisty chleb

podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen