Wielkimi krokami zbliżają się Święta. Oprócz wigilijnego menu, czas zaplanować jeszcze prezenty dla rodziny i znajomych.
Jestem zdania, że nic tak nie cieszy jak prezent przygotowany do serca. Szczególnie, jeśli można go zjeść! Warto się nad tym zastanowić wcześniej, aby nie robić wszystkiego na ostatni moment.
Może to być pesto, czy krem kanapkowy zapakowany w ozdobny słoiczek, albo jakiś wypiek. Efektownie będzie wyglądał rustykalny chleb na zakwasie lub wieniec chlebowy z masą makową, który w smaku przypomina trochę makowiec i nawiązuje do świąt.
Do wieńca można wykorzystać gotową masę makową z puszki lub przygotować ją samodzielnie, z dodatkiem marcepanu i bakalii.
Fantastyczny przepis. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Od niedawna korzystam z Pani przepisów i jestem zachwycona.
Bardzo się cieszę, że przepisy się sprawdzają. Pozdrawiam serdecznie!
Witam -czy zamiast takich zawijanców można zrobić normalnie zawiniety makowczyk? jak rolade? Z tego przepisu oczywiście -pozdrawiam Krystyna
Dzień dobry,
Można tak zrobić 🙂
Tosiu, wieniec jest cudowny!