Wielkimi krokami zbliżają się Święta. Oprócz wigilijnego menu, czas zaplanować jeszcze prezenty dla rodziny i znajomych.

Jestem zdania, że nic tak nie cieszy jak prezent przygotowany do serca. Szczególnie, jeśli można go zjeść! Warto się nad tym zastanowić wcześniej, aby nie robić wszystkiego na ostatni moment.

Może to być pesto, czy krem kanapkowy zapakowany w ozdobny słoiczek, albo jakiś wypiek. Efektownie będzie wyglądał rustykalny chleb na zakwasie lub wieniec chlebowy z masą makową, który w smaku przypomina trochę makowiec i nawiązuje do świąt.

Do wieńca można wykorzystać gotową masę makową z puszki lub przygotować ją samodzielnie, z dodatkiem marcepanu i bakalii.

wieniec chlebowy z makiemwieniec chlebowy z makiemwieniec chlebowy z makiem4

Wieniec chlebowy z makiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 80 g cukru
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 350 ml letniego mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 400-500 g masy makowej
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże sól. Masło topimy w rondelku, następnie studzimy.
  2. Stopniowo wlewamy letnie mleko, na zmianę z topionym masłem i wyrabiamy składniki na gładkie elastyczne ciasto. Po ok. 6 minutach przekładamy je do posmarowanej masłem misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na długi prostokąt o grubości 0,5 cm. Na prostokącie wykładamy masę makową, zostawiając 2 cm brzegów ciasta. Zawijamy roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  4. Roladę nacinamy przez środek, zostawiając koniec ciasta wolny. Zaplatamy z dwóch powstałych pasków "warkocz". Końcówki zaplecionego warkocza łączymy ze sobą tworząc wieniec. Kładziemy go na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek pieczemy przez 30 minut. Następnie studzimy go na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis