Przepis

przygotowanie wiśni
10 min
przygotowanie wiśni

1. Wiśnie podsmażamy z posiekanym rozmarynem i łyżką cukru. Po kilku minutach odsączamy z soku i studzimy.

wyrabianie ciasta
5 min
wyrabianie ciasta

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, rozgniecionego banana, topione masło. Dodajemy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

przygowanie farszu serowego
5 min
przygowanie farszu serowego

4. Twaróg łączymy z jajkiem.

formowanie
10 min
formowanie

5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie wykładamy po łyżce twarożku i wiśni, zawijamy ku wierzchołkowi tworząc rogale.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Tak przygotowane rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

pieczenie
16 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy rogaliki 16 minut, aż się zarumienią.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej