Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, masło, letnie mleko oraz wodę. Wyrabiamy, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.

przekładanie do formy
5 min
przekładanie do formy

3. Po upływie godziny ponownie zagniatamy ciasto przez 3 minuty. Wkładamy do natłuszczonej masłem formy.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni metodą góra-dół przez 40 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej