Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, passatę pomidorową, oliwę, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.

formowanie
4 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, w każdej z nich robimy delikatnie palcem dziurkę.

drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie

4. Bajgle zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik i gotujemy wodę. Do gotującej się wody dodajemy cukier i sodę.

gotowanie ciasta
10 min
gotowanie ciasta

5. Bajgle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Następnie odsączamy z wody, smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.

pieczenie
15 min
pieczenie

6. Bajgle wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 230 stopniach, aż się zarumienią.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej