Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy koncentrat, tarty ser, przyprawy, oliwę, posiekany drobno czosnek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i mieszamy składniki niecałe 2 minut, do dokładnego połączenia.

wyrastanie
10 min
wyrastanie

2. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

formowanie
8 min
formowanie

3. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich robimy kulkę i wałkujemy na placek dowolnej wielkości. Jeśli mamy małą patelnię - podpłomyki będą mniejsze i grubsze. Jeśli dużą- podpłomyki mogą być duże i cienkie.

smażenie
3 min
smażenie

4. Skrapiamy podpłomyki oliwą i smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 1,5 minuty na stronę. Podpłomyki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Patrycja 27 lipca 2024 o 14:13
    Ocena:

    Zrobione, zjedzone, a więc przetestowane. Mogę tylko polecić, chętnie jadły nawet moje małe dzieci:)

  • Viktoria 7 lipca 2023 o 17:01
    Ocena:

    genialne przepisy, super wszystko opisane … widze tylko jeden minus – nie ma opcji drukuj przepis 🙁 wielka szkoda !! pozdrawiam

  • Nina 21 kwietnia 2020 o 18:51

    Naprawdę tylko 1,5 minuty na stronę? Mi też wydaje się, że są surowe w środku . . . zaznaczam, że patelnia bardzo dobrze nagrzana, a placuszki cieniutkie . . .

  • Dennis90 10 czerwca 2018 o 23:46
    Ocena:

    kurcze takie proste stary przepis a wyśmienitę, ja polecam do ciasta dodac Czarnuszki! Daje świezy mocny aromat, wystarczy nie wiele, teraz często robię bo mam robota do wyrabiania ciasta, kohersen mycook

  • Michalina 12 września 2016 o 19:02

    U mnie podplomyki wyszły w środku surowe, tak mi się wydaje. Czy tak powinno być?

    • Tosia 13 września 2016 o 18:03

      Zdecydowanie nie! Przypuszczam, że patelnia nie była odpowiednio rozgrzana lub wyszły trochę grubsze i potrzeba było minutę dłużej je potrzymać 🙂

  • Ela Ma 11 września 2016 o 17:06

    Fajny pomysł, ale absolutnie można upiec na suchej patelni. Nico oliwy można dodać do ciasta. 🙂
    pozdrawiam

    • Tosia 11 września 2016 o 18:40

      Przepisy na podpłomyki bez tłuszczu z suchej patelni też są na blogu, tutaj celowo wybrałam taką metodę, aby były bardziej rumiane 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej