Przepis

przygotowanie składników
10 min
przygotowanie składników

1. Na patelnię wsypujemy słonecznik oraz płatki migdałowe. Krótko prażymy, dodajemy miód, karmelizujemy minutę. Do rondla wlewamy piwo i krótko podgrzewamy, aby było letnie.

wyrabianie ciasta
10 min
wyrabianie ciasta

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy prażony słonecznik z płatkami (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), aktywny zakwas żytni, sól. Wlewamy stopniowo letnie piwo i mieszamy ciasto do połączenia w plastyczną masę.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

3. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub ręką). Z wierzchu posypujemy karmelizowanym słonecznikiem i migdałami. przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Piwny chleb na zakwasie pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.

Ocena czytelników: 4.33 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Lucyna 6 maja 2024 o 13:30
    Ocena:

    Chleb orkiszowo żytni na zakwasie żytnim wyszedł pyszny pierwszy raz robiłam zakwas przez tydzień i mój pierwszy chlebek

  • Marcin 3 października 2023 o 21:05
    Ocena:

    Witam, jaki rodzaj piwa poleca Pani do tego przepisu?

    • Małgosia 4 października 2023 o 08:37

      Proszę użyć dowolnego ulubionego piwa. Ja użyłam jasnego, klasycznego piwa, ale ciekawym wyborem jest też ciemne, o wyrazistym aromacie.

  • Michał 2 lipca 2022 o 17:00
    Ocena:

    Eh.. U mnie wyszedł zakalec. Wydaje mi się, że to przez ilość piwa. Wyrósł ładnie ale w środku po prostu mokry i lepki..

    • Małgosia 3 lipca 2022 o 10:57

      Jeśli konsystencja była taka, jak pokazują zdjęcia, to znaczy, że było ok. Zakalec spowodowany może być przez wiele czynników, np słaby zakwas.

  • Harrysly 28 września 2021 o 18:26

    Ja dziś zrobiłem swój 6 chleb. 2 się nie udały ale dwa wyszły przepyszne… kolejne zaś dwa były bezglutenowe. Teraz kolej na 7 chlebek i tym razem jeden zrobię na „pifku”. Dzięki za przepis. Jak zaczynię chlebuś i upiekę wówczas ocenię przepis… myślę że będzie extra bo piwo to mój przysmak.

    • Małgosia 29 września 2021 o 11:25

      Podobno by nauczyć się piec chleb trzeba „kilka” pierwszych zepsuć. Skoro były tylko dwa nieudane, to szykuje się nie lada talent 😉

  • Magda 19 października 2020 o 13:54

    Czy wyjdzie na mące żytniej typ 2000? Przez pomyłkę kupiona została taka i teraz zastanawiam się czy mogę jej używać w twoich przepisach i co muszę zmodyfikować

    • Tosia 29 października 2020 o 19:50

      Na pewno więcej płynu, bo z razowej wychodzą ciężkie wypieki, ma dużo otrębów i trudno ciasta zagniatać

  • Paulina 17 września 2018 o 10:41

    Czy w przypadku chlebów żytnich można użyć miksera? Ostatnio zdarzyło mi się niedokładnie wymieszać i powstały mi dziury w chlebie.

    • Tosia 19 września 2018 o 19:45

      Ale duże dziury czy delikatne pęcherzyki, bo te drugie są raczej mile widziane w chlebach 🙂
      To zależy od proporcji i o jakim chlebie żytnim mówimy, przy razowym może być trudno z mikserem, ale przy żytnim jasnym tak, można.

  • Dana 1 marca 2018 o 22:51

    mój najlepszy wypiek jak do tej pory ! dziękuję za ten przepis! rewelacja

  • Ania 25 lutego 2018 o 16:08

    Witam , chleb wyszedł przepyszny – zrobiłam wg. przepisu . W drugim chlebie zamiast piwa dodałam wodę ( pół wody niegazowanej i pół gazowanej ) , wyszedł też bardzo dobry .

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej