Wiecie o tym, że październik jest miesiącem Piekarzy i Cukierników? Na nasz blog jest co prawda poświęcony wypiekowi domowego pieczywa, ale to nie znaczy, że te wypieki nie mogą być także słodkie.

Donuty, czyli okrągłe pączki z dziurką zachwycają swoim kształtem, smakiem i dodatkami z wierzchu. Klasyczne pączki z dziurką są smażone na głębokim tłuszczem, oblane polewą czekoladową lub lukrem i obsypane kolorową posypką. Jest to jednak bardzo kaloryczna i słodka wersja.

Można temu zaradzić decydując się na pieczone, drożdżowe pączki z dziurką. Z małą ilością cukru w cieście i bez kalorycznej polewy. W ten sposób przypominają trochę donuty, a trochę bułeczki i właśnie taki efekt chciałam osiągnąć.

Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, gdy ostygną. Chociaż można je także potraktować jak bajgle, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w tosterze.

doughnutsdonutypieczone donutydonutydonaty

Pieczone donuty
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 12
 
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 170 ml letniego mleka
  • łyżeczka drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
  • szczypta soli
  • jajko
  • żółtko do posmarowania wierzchu
  • płatki migdałowe
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy cukier, drożdże, szczyptę soli.
  2. W mące robimy wgłębienie i do środka wbijamy jajko. Mieszamy widelcem.
  3. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto 8 minut.
  4. Gdy osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wykrawaczką lub szklanką wykrawamy okrągłe donuty o średnicy 7-8 cm.
  6. Za pomocą np. zakrętki od butelki wykrawamy środek w pączkach.
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej donuty, a obok małe pączki (środki). Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
  8. Donuty smarujemy rozbełtanym żółtkiem (można dodać łyżeczkę mleka) i oobsypujemy płatkami migdałowymi.
  9. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 15 minut, aż będą rumiane.
  10. Wyciągamy je z piekarnika i krótką chwilę studzimy. Najlepiej smakują po upieczeniu lub jako chrupiące grzanki.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen