Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony zakwas, sól i posiekane listki szałwii. Gruszkę kroimy w drobną kostkę (można ją dodatkowo obrać) i wrzucamy do misy razem z żurawiną i gałką muszkatołową. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 4 minuty.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy oliwą, obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto, wierzch wyrównujemy. Formę przykrywamy na 4-5 godzin i stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut w 200 stopniach. Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Julita 11 września 2018 o 15:00

    Niestety wyszedl mi kleisty. W smaku super ale lepi sie do noza i do zebow. Nie mialam maki pszennej pelnoziarnistej wiec dalam orkiszowa. Czy to moze byc przyczyna?

  • Julita 10 września 2018 o 08:23

    A ile tej galki dodac?

  • jaga 7 listopada 2016 o 21:44

    Super chleb jest świeży przez 5 dni to chyba przez gruszke jest cały czas wilgotny naprawdę polecam tylko czas pieczenia trzeba wydłużyć o jakieś 20-30 minut.smacznego

    • Tosia 8 listopada 2016 o 13:12

      Cieszę się, że chleb zasmakował 🙂 Co do czasu pieczenia, chyba ma Pani coś z grzałką piekarnika, albo piekarnik gazowy, albo Pani wkłada chleb do nienagrzanego piekarnika. Bo czas podany przeze mnie na taką gramaturę ciasta zawsze się sprawdza i to w wielu sprawnych piekarnikach 🙂

  • Małgosia 20 września 2016 o 17:57
    Ocena:

    Szybkie pytanie -mąka pełnoziarnista to pszenna pełnoziarnista czy żytnia?

    • Tosia 21 września 2016 o 07:59

      W tym przypadku chodziło o dowolną pełnoziarnista: pszenną, orkiszową lub żytnią. U mnie były wymieszane 3 ze sobą 🙂

  • Kasia (Polaca Mala) 5 listopada 2015 o 19:29

    Witam! Tosiu, czy można zrobić okrągły? Bez formy? Pozdrawiam, Kasia

  • gin 4 września 2014 o 18:06

    Mmm, narobiłaś mi apetytu na takie cudo 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej