Początek września zwiastuje też zbliżającą się wielkimi krokami jesień. Niektórych ten fakt może przygnębiać, ale ja staram się patrzeć na nadchodzącą nową porę roku pozytywnie. Jesień da się lubić, szczególnie za sprawą cudownych produktów. Dyni, grzybów, orzechów, śliwek i gruszek.
Ta ostatnia z nich zagościła dziś w kolejnym wypieki. Postanowiłam sprawdzić jak komponuje się smakowo gruszka z żurawiną, szałwią, gałką muszkatołową i mąką pełnoziarnistą.
Niezwykle pysznie 🙂
Niestety wyszedl mi kleisty. W smaku super ale lepi sie do noza i do zebow. Nie mialam maki pszennej pelnoziarnistej wiec dalam orkiszowa. Czy to moze byc przyczyna?
A ile tej galki dodac?
Super chleb jest świeży przez 5 dni to chyba przez gruszke jest cały czas wilgotny naprawdę polecam tylko czas pieczenia trzeba wydłużyć o jakieś 20-30 minut.smacznego
Cieszę się, że chleb zasmakował 🙂 Co do czasu pieczenia, chyba ma Pani coś z grzałką piekarnika, albo piekarnik gazowy, albo Pani wkłada chleb do nienagrzanego piekarnika. Bo czas podany przeze mnie na taką gramaturę ciasta zawsze się sprawdza i to w wielu sprawnych piekarnikach 🙂
Szybkie pytanie -mąka pełnoziarnista to pszenna pełnoziarnista czy żytnia?
W tym przypadku chodziło o dowolną pełnoziarnista: pszenną, orkiszową lub żytnią. U mnie były wymieszane 3 ze sobą 🙂
Witam! Tosiu, czy można zrobić okrągły? Bez formy? Pozdrawiam, Kasia
Dzień dobry 🙂
Tak, na 2 godziny zostawiłabym ciasto w misie, a potem uformowała i do wiklinowego koszyka jak np. w tym przepisie https://smakowitychleb.pl/okragly-chleb-na-zakwasie/ , też na 2 godziny 🙂
Pozdrawiam!
Hej! Wielkie dzięki za szybką odpowiedź :). Pozdrawiam, Kasia
Mmm, narobiłaś mi apetytu na takie cudo 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂