Słupki krokusów są bardzo wartościową przyprawą. Szafran, bo o nim mowa, jest najdroższą przyprawą na świecie. Na szczęście jest on bardzo intensywny w smaku i zapachu, dlatego używa się go w małych ilościach. To pozwala skusić się od święta na przygotowanie potrawy z tą przyprawą.
Lussekatter pochodzą ze Szwecji. Szafranowe bułeczki wypieka się szczególnie 13 grudnia, czyli w Dzień św. Łucji. Wypiekanie szwedzkich bułeczek oznacza także początek wielkich przygotowań do świąt, dlatego są one też nazywane adwentowymi. Prezentuję je z opóźnieniem (dzień św. Łucji obchodzi się 13 grudnia), ale adwent nadal trwa, dlatego ich wypiek jest cały czas na miejscu.
Oprócz tego, że Lussekatter są cudownie puszyste i aromatyczne w smaku i zapachu, dodatek szafranu wpływa także na ich żółtawy kolor. Podoba mi się także w nich ich intrygujący kształt, przypominający literę S.
Wasze komentarze