Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli mrożony to na patelnię suchą i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i puści wodę( kilka minut). Jeśli świeży wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Gotowy szpinak podsmażamy 2 minuty, dodajemy posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 2 minuty.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażony szpinak, jogurt. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą keksówki lub wyłożoną pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min