Przepis

przygotowywanie składników
8 min
przygotowywanie składników

1. Na patelnię wrzucamy szpinak – jeśli mrożony, to na patelnię suchą i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i puści wodę (kilka minut). Jeśli świeży wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Gotowy szpinak podsmażamy 2 minuty, dodajemy posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 2 minuty.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażony szpinak, jogurt. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą keksówki lub wyłożoną pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta na 1,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej