Pita to popularne w krajach Bliskiego Wschodu pszenne chlebki. Są okrągłe i płaskie, a podczas pieczenia urodziwie pęcznieją. Dzięki temu można je przekroić, tworząc w ten sposób kieszonkę, którą można smakowicie naładować ulubionymi składnikami. W chlebkach pita często podawany jest też kebab, prawdopodobnie stąd większość osób je kojarzy 🙂
Jednak upieczone arabskie chlebki (po tak nazywane są w krajach arabskich), stwarzają o wiele więcej możliwości ich podania. Świetnie komponują się z pastą z ciecierzycy- hummusem i chrupiącymi warzywami. Można także potraktować pitę bardziej po grecku i wypełnić serem feta i innymi dodatkami.
A ja zrobiłam ciasto według przepisu i wyszło mi lejące. Nie było szans na wałkowanie. Dodałam więcej mąki. Co zrobilam źle?
Czasem zaburzają się proporcje, zawsze konsystencja jest ważniejsza i warto obserwować w trakcie wyrabiania ciasto.
Zamieszałem z grahama bez soli, zobaczymy co wyjdzie 🙂
Chyba coś zrobiłam nie tak. Po upieczeniu są twarde jak kamień. Co zepsułam ?
Tego nie wiem, musiałabym być z Panią w kuchni, ale obstawiam: za dużo mąki/za mało plynu lub nieaktywne drożdże. Czy użyła Pani wagi kuchennej? Drożdże świeże, czy suszone? Może Pani zapomniała o drożdżach w ogóle? To się zdarza 🙂
Mi raz wyszły twarde jak miałam nowy piekarnik. Za mała temperatura i ciasto się suszyło zamiast piec.
Twarde chlebki to raczej oznaka niewyrośniętego ciasta, być może drożdże nie zaczęły pracować, albo dano za mało wody. Nie sądzę była wina piekarnika, myślę, że warto sprawdzić raz jeszcze 😉
Zrobiłam, bardzo fajne 🙂 jedynie następnym razem mniej je rozwałkuję, bo według mnie wyszły po upieczeniu trochę za płaskie i przez to trudno było zrobić kieszonki. Sugerowałam się grubością rozwałkowanych z Twojego zdjęcia i niestety wyszły mi za cienkie. Ale smak i forma bardzo fajna więc z pewnością powtórzę ich pieczenie, tym bardziej że można w środek włożyć tak dużo różnych rzeczy i zawsze będą inne. Tym razem nadziałam je małymi pulpecikami, smażonym szpinakiem i fetą.
To jak urosną po rozwałkowaniu zależy też od wyrobienia ciasta, drożdży, ciepła itp. 🙂 A polecam jeszcze pieczarkowe pity: https://smakowitychleb.pl/pity-z-pieczarkami/
Czy drożdże muszą być suszone? Mogą byc takie zwykle w kostce?nie wiem czy to ma znaczenie jakies i wplyw na chlebki:)
Mogą być świeże, w tym przepisie wystarczy 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki.
Drożdże trzeba pokruszyć, zalać letnią wodą (odjąć ok. 50 ml już z podanych proporcji), wymieszać i zostawić na kilka minut. Następnie dodać z pozostałymi składnikami już według przepisu.
Nie ma to wpływu na smak wypieku, suszonych drożdży używam dla wygody przechowywania i ze względu na fakt, że nie trzeba z nich przygotowywać zaczynu 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Tosia rewelacja 🙂
jest okej