Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Wlewamy bardzo powoli 100 ml letniej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć i cała woda zostanie wlana, dodajemy do ciasta przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane drobno zioła.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wlewając powoli 50 ml wody dalej wyrabiamy ciasto. Kiedy połączy się w elastyczną kulę, wkładamy ją do misy wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich spłaszczamy i lekko wałkujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
7 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią. Po upieczeniu kroimy wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Jolka 11 maja 2019 o 13:36

    A ja zrobiłam ciasto według przepisu i wyszło mi lejące. Nie było szans na wałkowanie. Dodałam więcej mąki. Co zrobilam źle?

    • Tosia 20 maja 2019 o 11:26

      Czasem zaburzają się proporcje, zawsze konsystencja jest ważniejsza i warto obserwować w trakcie wyrabiania ciasto.

  • Krzysztof 16 marca 2017 o 18:04

    Zamieszałem z grahama bez soli, zobaczymy co wyjdzie 🙂

  • Bogumiła 6 września 2016 o 09:59

    Chyba coś zrobiłam nie tak. Po upieczeniu są twarde jak kamień. Co zepsułam ?

    • Tosia 6 września 2016 o 10:12

      Tego nie wiem, musiałabym być z Panią w kuchni, ale obstawiam: za dużo mąki/za mało plynu lub nieaktywne drożdże. Czy użyła Pani wagi kuchennej? Drożdże świeże, czy suszone? Może Pani zapomniała o drożdżach w ogóle? To się zdarza 🙂

      • Aga 19 stycznia 2017 o 12:19

        Mi raz wyszły twarde jak miałam nowy piekarnik. Za mała temperatura i ciasto się suszyło zamiast piec.

        • Tosia 20 stycznia 2017 o 14:36

          Twarde chlebki to raczej oznaka niewyrośniętego ciasta, być może drożdże nie zaczęły pracować, albo dano za mało wody. Nie sądzę była wina piekarnika, myślę, że warto sprawdzić raz jeszcze 😉

  • Marzena 24 lutego 2016 o 13:24

    Zrobiłam, bardzo fajne 🙂 jedynie następnym razem mniej je rozwałkuję, bo według mnie wyszły po upieczeniu trochę za płaskie i przez to trudno było zrobić kieszonki. Sugerowałam się grubością rozwałkowanych z Twojego zdjęcia i niestety wyszły mi za cienkie. Ale smak i forma bardzo fajna więc z pewnością powtórzę ich pieczenie, tym bardziej że można w środek włożyć tak dużo różnych rzeczy i zawsze będą inne. Tym razem nadziałam je małymi pulpecikami, smażonym szpinakiem i fetą.

  • urszulka 3 października 2014 o 15:18

    Czy drożdże muszą być suszone? Mogą byc takie zwykle w kostce?nie wiem czy to ma znaczenie jakies i wplyw na chlebki:)

    • Tosia 3 października 2014 o 15:39

      Mogą być świeże, w tym przepisie wystarczy 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki.
      Drożdże trzeba pokruszyć, zalać letnią wodą (odjąć ok. 50 ml już z podanych proporcji), wymieszać i zostawić na kilka minut. Następnie dodać z pozostałymi składnikami już według przepisu.
      Nie ma to wpływu na smak wypieku, suszonych drożdży używam dla wygody przechowywania i ze względu na fakt, że nie trzeba z nich przygotowywać zaczynu 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

  • przemek 11 listopada 2012 o 13:08

    Tosia rewelacja 🙂

  • ewa 4 listopada 2012 o 14:02

    jest okej

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej