Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem.
formowanie
3 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Smarujemy je z wierzchu masłem, pozostawiając boki czyste. Posypujemy wzdłuż jednego boku pokrojonymi w cząstki kawałkami rabarbaru.
formowanie
3 min
formowanie
5. Ciasto zwijamy od dłuższego boku jak roladę i przecinamy na środku na pół. Pozostawiamy jeden nieprzecięty koniec. Zaplatamy z dwóch boków ciasta warkocz. Łączymy ze sobą końce tworząc okrągły wieniec.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Wieniec przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
7. Wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej