Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, jogurt naturalny i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużny placuszek w kształcie łezki, spłaszczając go delikatnie dłonią.
smażenie
30 min
smażenie
4. Tak uformowane chlebki smarujemy oliwą wymieszany z przyprawami i smażymy na rozgrzanym woku po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe chlebki naan serwujemy od razu lub owijamy w ściereczkę, aby zachowały dłużej świeżość.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej