Myślę, że tego chleba specjalnie reklamować nikomu nie muszę. Ciężko się nie skusić na chlebek... z czekoladą.

Wbrew pozorom nie jest on wcale specjalnie słodki i nie przypomina w smaku ciasto. To zdecydowanie chleb, lecz na bazie twarogu o wyrazistym smaku gorzkiej czekolady.

Smakuje nie tylko koneserom słodkości, świetnie się sprawdzi także jako baza do wytrawnych kanapek z serem, twarogiem, czy nawet szynką.

Do tego wszystkiego jest idealny dla osób dbających o linię, ponieważ naukowcy potwierdzili, że gorzka czekolada w małych ilościach działa odchudzająco!

Chlebek czekoladowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Skladniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g chudego twarogu
  • 200 ml mleka 1,5 %
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 60 g gorzkiej czekolady
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy miksera, łączymy z suszonymi drożdżami, cukrem oraz solą. Całość wyrabiamy mikserem i powoli wlewamy 100 ml letniego mleka. Gdy składniki się połączą dodajemy rozdrobniony twaróg, kakao oraz drobno posiekaną czekoladę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, dolewając w tym czasie powoli resztę letniego mleka. Misę przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
  2. Po upływie ok. 45 minut wyciągamy ciasto z misy i formujemy okrągły chlebek. Przykrywamy go ponownie ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut.
  3. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia oraz wyrośnięty chlebek czekoladowy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy np. na specjalnej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis