Macie ochotę na prawdziwy chleb żytni na zakwasie? Dodajcie do smaku czarnuszkę, a dla przyjemnej chrupkości prażoną cebulkę. Będzie pysznie!
Macie ochotę na prawdziwy chleb żytni na zakwasie? Dodajcie do smaku czarnuszkę, a dla przyjemnej chrupkości prażoną cebulkę. Będzie pysznie!
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 150 g
mąka żytnia typ 720 420 g
letnia woda 350 ml
mąka gryczana 80 g
cebula prażona 60 g
czarnuszka 2 łyżki
5 godz. 40 min.
Czas całkowity
5 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Aktywny zakwas mieszamy z mąkami, prażoną cebulką, solą i czarnuszką. Powoli wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto, jednie do połączenia składników.
2. Formę keksówkę smarujemy oliwą lub masłem i posypujemy bułką tartą, można także wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy i posypujemy cebulką i czarnuszką. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 5 godzin.
3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 210 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.