Przepis

przygotowanie płatków
10 min
przygotowanie płatków

1. Do miseczki wsyp płatki owsiane górskie. Zalej je wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odstaw aby spęczniały na ok. 10 minut.

mieszanie składników
mieszanie składników

2. Przerzuć płatki do dużej miski, w której będziesz zagniatać chleb. Do tej samej dużej miski wrzuć wszystkie składniki oprócz wody. Zacznij zagniatać je rękami.

wyrabianie ciasta
10 min
wyrabianie ciasta

3. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Zagniataj kilka minut.

zagniatanie ciasta
10 min
zagniatanie ciasta

4. Ciasto powinno mieć jednolitą, lepiącą się konsystencję.

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

5. Prostokątną foremkę o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką z pełnego przemiału lub otrębami. Umieść w niej ciasto, uklep w środku i przykryj folią aluminiową.

wyrastanie
480 min
wyrastanie

6. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin lub na noc do wyrośnięcia.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W nagrzanym piekarniku umieść chleb i piecz go przez ok. 40 minut z funkcją pieczenia z góry i z dołu. Po upieczeniu daj mu chwilę ostygnąć, wyjmij go z formy i daj mu ostygnąć do końca umieszczając go na kratce od piekarnika.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Paulina 14 września 2018 o 09:45

    Czy można pominąć drożdże?

  • Iwonka 7 stycznia 2018 o 17:20

    Witam Tosiu
    Czy te 20g (ile to na łyżki) oliwy dajesz do środka ciasta, czy tylko do natłuszczenia foremki?
    Czy ciasto do rośnięcia powinno być przykryte ściereczką lub folią spożywczą?
    Czy składniki na ciasto można wymieszać drewniną łyżką ?

    • Tosia 8 stycznia 2018 o 18:25

      Proponuję dać 1,5 łyżki oliwy do ciasta 🙂 Ciasto zawsze musi być przykryte, albo ściereczka, albo folią spożywczą, jest to kwestia dowolna.
      Wyrabiać można ręcznie, mikserem lub drewnianą łyżką.
      Powodzenia!

  • Gosia 29 lutego 2016 o 14:12

    Witam. Czy Żurawine mogę zastąpić slonecznikiem lub ewentualnie pominąć i czy wtedy zmieniają się proporcje innych składników? Pozdrawiam

    • Tosia 29 lutego 2016 o 16:28

      Dzień dobry. Żurawinę można zastąpić słonecznikiem lub pominąć. Proporcje będą bez zmian, bo to drobne różnice 🙂

  • Han Kloss 13 czerwca 2013 o 09:26

    Nie rozumiem. Wyhodowanie zakwasu to proces przynajmniej 4- 5 dni. Zatem znacznie dłużej niż 8 godzin. Wierzę, że chlebek jest pyszny, ale chyba o wypieku na zakwasie nie ma tu mowy.
    Pozdrawiam

    • Śliwka 14 czerwca 2013 o 19:53

      Zachęcamy wszystkich czytelników do przechowywania wyhodowanego już zakwasu i dokarmiania go jedynie w celu upieczenia chleba. Proces dokarmiania trwa dodatkowe 8 godzin.
      Pozdrawiam,

  • Karolina 8 czerwca 2013 o 20:39

    Mi też wyrósł szybciej, ale czekałam do upłynięcia tych 8 godz z nadzieją, że może jeszcze troszkę pójdzie w górę (: Chlebek smaczny, upiekłam jak zwykle trzy (dwa do zamrożenia). Pozdrawiam

  • Marta 5 czerwca 2013 o 14:28

    Witam.
    Upiekłam przed chwilką ten chlebek, rósł mi tylko 4 godziny i wyszedł piękny. Oczywiście musiałam zjeść kawałeczek jeszcze ciepłego chleba, jest pyszny. Pozdrawiam

  • Marta 4 czerwca 2013 o 17:14

    Witam.
    Piekę chlebki z Waszych przepisów już od października ubiegłego roku i na początku piekłam na drożdżach, ale jak zrobiłam zakwas, który w tej chwili jest już mocno aktywny, piekę chlebki właśnie na zakwasie i zawsze 2 właśnie dlatego , że zachowują świeżość nawet do tygodnia. Natomiast czasami , kiedy potrzebuję chleba „na już” piekę na drożdżach, które też się bardzo sprawdzają, ale tylko jeden, bo właśnie szybko czerstwieją. Mam natomiast czas na to aby przygotować ciasto na zakwasie zanim zjemy chlebek na drożdżach. Nasz ulubiony chlebek na zakwasie to żytni a na drożdżach to piekłam już kilka różne. Przepisy macie naprawdę super i wszystkie się udają. Pozdrawiam.

  • Karolina 4 czerwca 2013 o 14:26

    Kolejny super chlebek do wypróbowania (:

    • Ela 14 kwietnia 2015 o 12:06

      Witam!
      Dopiero się uczę pieczenia chleba na zakwasie czyli jestem początkującym piekarzem:) czy włożyć chleb
      do kekesówki to oznacza także do garnka rzymskiego (namoczonego) na całą noc?
      Można tak zrobić? czy lepiej w misce i potem przełożyć? Pozdrawiam

      • Tosia 14 kwietnia 2015 o 14:53

        Dzień dobry,
        Tak na dobrą sprawę, to jeśli Pani już piekła kilka razy w garnku rzymskim to proces jego namaczania prawdopodobnie nie będzie konieczny. Być może posmarowanie formy i posypanie płatkami tak jak w przypadku keksówki w zupełności wystarczy 🙂 Ciasto może bezpośrednio wyrastać w garnku przez noc, proszę jednak kontrolować proces wyrastania, bo być może ciasto urośnie szybciej niż w 8 godzin, a im dłużej ciasto na chleb żytni wyrasta, tym potem będzie kwaśniejsze. Przekładanie ciasta z misy w przypadku chleba żytniego nie jest konieczne, bo ciasta żytniego się nie składa wielokrotnie.
        Mam nadzieję, że pomogłam.
        Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej